LIVESÄNDNING FRÅN TAMMERFORS ARBETARTEATER

Män i mogen ålder/Vanhoja poikia

23 november 18.00 – köp biljett här
Humor och vemod går hand i hand när fyra män på en vindpinad ö i sjön Saimen delar minnen, förhoppningar, sina djupaste sorger och känslosammaste drömmar med varandra. Männens berättelser ackompanjeras av ett tjugotal av Juha Watt Vainios sånger.
Saimaan saaressa miehet, unelmat ja Junnu Vainion musiikki. Neljä miestä tuulisella Saimaan saarella, muistot, toiveet, syvimmät surut ja hellimmät unelmat jaetaan yhdessä.
Svensk och finsk tex/Tekstitetty ruotsiksi ja suomeksi
rollerna / Rooleissa: Taneli Mäkelä, Esko Roine, Tuomas Uusitalo Puntti Valtonen. Orkester/ Live-yhtyeenä: Anti Paalanen med Kiharatrion/Antti Paalanen ja Kiharakolmio

Genial dansupplevelse som väcker elektricitetens forna magi

Thunderstruck (Dans, Performance)

 

Varje gång en lampa tänds, fylls du av en känsla av under? Eller har du glömt vardagens magi? foto Casper Hedberg
Nu är Stina Nyberg här i Norrbotten för att bota vår brist på fascination över elektricitet och återföra dess forna magi. Inspirationen kommer från kringresande magishower vid förra sekelskiftet när elektricitet både var en vetenskaplig nyhet och underhållning. Stjärnan i showerna var Nikola Teslas uppfinning teslaspolen som skjuter blixtar.
Med hjälp av sin egen teslaspole skapar Stina Nyberg en dansföreställning av de osynliga krafter som omger oss. I full skyddsdräkt kliver hon upp på scenen, sänder en blixt från sitt långfinger och skapar en upplevelse fylld av elektricitet, energi och magi.
PITEÅ RIKSTEATERFÖRENING 16.e oktober, kl: 19:00
HAPARANDA RIKSTEATERFÖRENING 18.e nov, kl: 18:00

 

NORRBOTTENSTEATERN PÅ TURNÉ!

DEN STORA ELDEN – En arkaisk berättelse som poetiskt beskriver hur vänner blir fiender, hur naturkatastrofer delar världen i rika och fattiga och hur orättvisor uppstår.

”Jag känner mig in i märgen glad över att ha fått chansen att skåda vår tids mänskliga kaos“ (Norrbottens-Kuriren )

En bäck rinner stilla mellan två byar, anslutna med en enkel bro. När vårfloden kommer svämmar bäcken över och byarna skiljs åt. Så drabbas plötsligt den ena byn av den ena olyckan efter den andra och inom ett år är byborna fattiga, utan tak över huvudet, drabbade av sjukdom och död. Efter sommarens torka, följer regn och översvämning, en feberepidemi och en stor förödande eld. Allt medan den andra byn lever i fred och välstånd.

DEN STORA ELDEN är en berättelse för vår tid om kärlek, vänskap, förståelse och icke-förståelse och om vad oförmåga att lyssna på varandra kan leda till. Det är en berättelse om alltings föränderlighet och hur världen kan brytas. Människorna är i slutet – eller i början?

Största delen av NORRBOTTENSTEATERNS stora föreställningsturnéer samarrangeras med länets lokala Riksteaterföreningar.  Varmt välkomna till

KALIX RIKSTEATERFÖRENING 16.e nov kl: 19:00
ÖVERTORNEÅ TEATERFÖRENING – en del av Riksteatern 23.e nov, kl: 19:00
ÖVERKALIX RIKSTEATERFÖRENING 27.nov, kl: 19:00
BODENS RIKSTEATERFÖRENING 29.e nov, kl: 19:00

 

Skratt och jubel – en pärla i höstmörkret ni inte får missa!

VICTORS VIDUNDERLIGA VÄRLD – här sker de märkligaste sakerna!

Äntligen dags för NORDCIRKUS och deras succéföreställning att gästa oss i Norrbotten!

Arvidsjaur kommun bjuder in till både skol -och offentlig familjeföreställning och Haparanda stad har abonnerat två skolföreställningar.
I Boden och Kalix är det Riksteaterföreningarna som står som arrangörer till föreställningen för hela familjen.

Barn som vuxen, den här pärlan i höstmörkret ni inte får missa!

VIKTORS VIDUNDERLIGA VÄRLD bjuder på
jonglering & objektmanipulation, akrobatik & handstående, magi & märkligheter, clown & mim.

En föreställning om Victor & hans fåglar & allt det som sker hemma hos dem en helt vanlig dag.

Victor får publiken att jubla högt i en alldeles egen magisk värld.

NORDCIRKUS har sin bas i Jämtland och föddes utifrån en önskan att blanda en mängd olika konstformer. Bland norrländska byar & fjäll når Nordcirkus ut med glädje & magi och ger barn, ungdomar & vuxna chansen att utmana både sin kropp & sin fantasi.

Varmt välkomna in i VICTORS VIDUNDERLIGA VÄRLD!

KALIX RIKSTEATERFÖRENING torsdag 9.e nov
BODENS RIKSTEATERFÖRENING 10.e nov

Maria Lundqvist till KIRUNA, GÄLLIVARE, HAPARANDA, KALIX

Shirley Valentine – en hjärtvärmande modern klassiker

Publikreaktioner – ”Maria Lundqvist är fantastisk!” ”Fantastisk rollprestation!” Foto Sören Vilks

Möt Shirley Valentine. Hennes barn har flyttat hemifrån, hon lever i ett kärlekslöst förhållande och som vanligt står hon ensam i sitt kök, lagandes mat, medan hon pratar med väggen. Livet blev inte riktigt som hon tänkt sig.

Plötsligt bjuder hennes väninna Jane med henne på en semesterresa till en grekisk paradisö. I hemlighet börjar hon packa väskan. Ska hon våga trotsa sina rädslor och för första gången se världen, och sig själv, i ett helt nytt ljus?

Se tvåfaldiga Guldbaggevinnaren Maria Lundqvist i rollen som Shirley Valentine, som bevisar att det aldrig är för sent för att utforska sina drömmar.

Teaterbussar arrangeras av Övertorneå Riksteaterförening (till Kalix-föreställningen) och Jokkmokks Riksteaterföreningar (till Gällivare-föreställningen)

BOKA DIN BILJETT HÄR:
KIRUNA RIKSTEATERFÖRENING tisdag 6.e nov
GÄLLIVARE RIKSTEATERFÖRENING onsdag 7.e nov
HAPARANDA RIKSTEATERFÖRENING 9.e nov
KALIX RIKSTEATERFÖRENING fredag 10.e nov

Varmt välkomna till Riksteatern i Norrbotten!

VI TAR BARN -OCH UNGA PÅ ALLVAR

RIKSTEATERN presenterar BIET I HUVET- en fantasifull berättelse om att fly verkligheten

Regissören Nora Nilsson med sin ljuvliga ensemble; Ester Claesson, Daniel Nyström och Dejmis Rustom Bustos kommer till Boden med Riksteaterföreställningen BIET I HUVET. Foto Sören Vilks

Vad innebär det för ett barn att inte ha råd med matsäck eller pengar till en skolutflykt? Kan man ens ta hem kompisar när kylen är tom och föräldrarna är hemma istället för att arbeta? Går det att ha kompisar då?

Barnfattigdom i Sverige är ingen nyhet. Trots detta är företeelsen fortfarande relativt osynlig och i samhällsdebatten talas det sällan om vad ojämlikhet och orättvisa konkret innebär för ett barn. Och det sker så gott som aldrig utifrån barnets perspektiv.

BIET I HUVET är en fantasifull berättelse för barn om att fly verkligheten. Ur barnets perspektiv gestaltas en gripande, vindlande och humorfylld historia om möjligheten att kunna ta sig igenom svårigheter som om världen vore ett tv-spel.

Dramatikern Roland Schimmelpfennig är en av de främsta europeiska dramatikerna. Detta är hans första drama för barn. Regi står Nora Nilsson för och som tidigare regisserat föreställningar på Riksteatern såsom ”Ingen fattar utom vi, Vad är det som händer?” och ”Slutet enligt Rut”. Förra året regisserade hon ”Århundradets kärlekskrig” av Ebba Witt-Brattström på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Kultursamordnare och dramapedagog Anna-Karin Liljestrand, Bodens kommun

Riksteaterns Barn- och Ungdomsproduktioner ser på samhället utifrån ungas synvinkel och speglar maktförhållandena mellan vuxna och barn på ett uppriktigt sätt. Konsten och olika konstnärliga uttryck är viktiga i sig och ska inte ha krav på sig att ha tydligt mätbara syften och mål. Det innebär att Riksteaterns olika produktioner för barn och unga står för sig själva.

Vi vet att lärare har behov av att fånga upp olika frågeställningar och olika slags tematik från föreställningarna. Därför följer en lärarhandling med Riksteaterns föreställning och blir ett stöd i lärarens arbete före och efter föreställningen.

– Jag beställde in BIET I HUVET till grundskolan i Boden för att den tar upp ämnet barnfattigdom i Sverige från barnets perspektiv på ett roligt och överraskande sätt, samtidigt som den väcker djupare tankar och frågeställningar som pedagogerna sedan kan jobba vidare med i klasserna, berättar Anna-Karin Liljestrand. Den kommer att spelas på Sandenskolans idrottshall och det är barn i årskurserna fyra och fem från Prästholm, Fagernäs och Svartbjörnsbyns skolor som kommer att få se den. Totalt är det 200 barn som får ta del av föreställningen i Bodens kommun.

Föreställningen spelar skolföreställningar i Boden 5.e november, Haparanda 6.e november och Arvidsjaur 8.e november.

BODENS KOMMUN KULTUR OCH FRITID – BIET I HUVET
HAPARANDA STAD KULTUR OCH FRITID – BIET I HUVET
ARVIDSJAUR KOMMUN KULTUR – BIET I HUVET

POLARFARARNA TILL JOKKMOKK

Humoristiskt katastrofdrama i ödsligt islandskap

Idén till föreställningen uppkom då regissör Åsa Johannisson fick möjlighet att följa med isbrytaren Oden till Nordpolen under sex veckor 2016, tillsammans med forskare inom naturvetenskap och fartygets besättning. Foto Sören Vilks.

JOKKMOKKS RIKSTEATERFÖRENING 6.e nov – köp biljett här

I ett ödsligt islandskap befinner sig tre människor på ett forskningsuppdrag när ett minst sagt oväntat katastrofläge uppstår.

Hur klarar sig tre skyddslösa människor i en extrem natur och vad händer med den som står öga mot öga med sin egen utsatthet? Vad innebär det att bege sig ut i det okända? När blir vi tvungna att vända om, och när kommer vi till punkten då det är för sent? Och går det att hitta vägen genom att gå vilse? Polarfararna är ett spännande och absurt katastrofdrama, där människan och nyfikenhetens drivkraft står i centrum.

ÅRETS ARRANGÖR OCH PRODUCENT TRÄFF

Deltagarna bjuds på Feministisk Punkcirkus lördag kväll med M.P.A.C och föreställningen Hairy Tales

Välkommen till Umeå folkets hus, 10-11 november 2018, då går årets stora utbudshelg för arrangörer och producenter i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland/Härjedalen och Västernorrland av stapeln!

LÄNK TILL SCENKONSTDAGARNA´18

SUPERHJÄLTAR I ARVIDSJAUR

En supervisuell och gränslös upplevelse för både döva och hörande, där specialeffekter blir scenkonst. Teckenspråksteater som du aldrig sett den förut, helt enkelt.

Skådespelare Aino Hakala i ”Superhjältar”. Fotograf: Urban Jörén

I föreställningen Superhjältar möter vi fyra superhjältar som går i samma klass på riksgymnasiet i Örebro. De måste lära sig att hantera sina superhjältekrafter samtidigt som de oroar sig för läxor, betyg, identitet och vänskap.

Med superkrafter som astralprojektion och telekinesi styr de rörelsernas hastighet, skapar föremål ur tomma intet och har telepatiska krafter. När ungdomarnas första superskurk dyker upp får de strålkastarljuset på sig. Samtidigt försöker de leva sina liv där de brottas med känslor, kärlek, svartsjuka och konflikter.

De står nu inför deras största utmaning någonsin där deras superkrafter och supergäng sätts på prov och lämnar oss med frågan om vem som är superhjälte och superskurk egentligen.

Superhjältar är en föreställning om det svåra i att hitta och acceptera sig själv, med alla de bra och dåliga sidor en har. En supervisuell och gränslös upplevelse för både döva och hörande, där specialeffekter blir scenkonst. Teckenspråksteater som du aldrig sett den förut, helt enkelt.

Pjäsen är skriven och regisseras av Filip Burman som tidigare stått för manus till Tyst Teaters Bröderna Marx. Superhjältar spelas på svenskt teckenspråk och dubbas till svenska.
Biljettinformation:
ARVIDSJAUR RIKSTEATERFÖRENING 27.e okt kl: 15:00

Varmt välkomna!

OAVSETT HÄRKOMST OCH UTSEENDE HÖR VI SAMMAN

Dockförare och tillika regissör Margareta Selander och dockförare Lars-Göran Selander i samband med föreställningen i Jokkmokk 16.e oktober. Foto: kultursamordnare Anna-Karin Aira.

VAR ÄR MAMMA? En pjäs för de allra minsta om identitet och vänskap

En dag flyter ett stort ägg upp på stranden. Det har färdats lång väg och guppat omkring på havet. Vad finns i ägget? Det undrar djuren som nyfikna undersöker det. Mer ska inte avslöjas här, men att det är någon som inte riktigt passar in är helt klart.

Att hitta en vän i ett nytt land är inte alltid så lätt, men rädslan för det okända kan övervinnas om man bara ser varandra.

Teater Månstjärnan producerar pjäser för barn och ungdomar. Ensemblens repertoar genom åren visar ett mäktigt spektrum av egna sagor. Månstjärnan, som är stilbildande inom sin genre, levererar föreställningar i en klass för sig. I dialog med publiken skapar Månstjärnan ett djupt engagemang i frågor om medmänsklighet och kärlek, med övertygelsen om att var och en av oss är enastående och speciell. Teatersällskapet har sitt säte i Umeå, Västerbotten.

Riksteatern Norrbottens turnéstöd har möjliggjort föreställningsturnén i Norrbotten i samarbete med kultursamordnare i länets kommuner.  Turnén har gått genom Gällivare, Jokkmokk, Haparanda, Boden och avslutas idag för barn i Piteå Kommun.

Du hittar rekommenderat utbud för Barn -och Unga våren -19 på scenkonstinorr.se