Skratt och jubel – en pärla i höstmörkret ni inte får missa!

VICTORS VIDUNDERLIGA VÄRLD – här sker de märkligaste sakerna!

Äntligen dags för NORDCIRKUS och deras succéföreställning att gästa oss i Norrbotten!

Arvidsjaur kommun bjuder in till både skol -och offentlig familjeföreställning och Haparanda stad har abonnerat två skolföreställningar.
I Boden och Kalix är det Riksteaterföreningarna som står som arrangörer till föreställningen för hela familjen.

Barn som vuxen, den här pärlan i höstmörkret ni inte får missa!

VIKTORS VIDUNDERLIGA VÄRLD bjuder på
jonglering & objektmanipulation, akrobatik & handstående, magi & märkligheter, clown & mim.

En föreställning om Victor & hans fåglar & allt det som sker hemma hos dem en helt vanlig dag.

Victor får publiken att jubla högt i en alldeles egen magisk värld.

NORDCIRKUS har sin bas i Jämtland och föddes utifrån en önskan att blanda en mängd olika konstformer. Bland norrländska byar & fjäll når Nordcirkus ut med glädje & magi och ger barn, ungdomar & vuxna chansen att utmana både sin kropp & sin fantasi.

Varmt välkomna in i VICTORS VIDUNDERLIGA VÄRLD!

KALIX RIKSTEATERFÖRENING torsdag 9.e nov
BODENS RIKSTEATERFÖRENING 10.e nov

Maria Lundqvist till KIRUNA, GÄLLIVARE, HAPARANDA, KALIX

Shirley Valentine – en hjärtvärmande modern klassiker

Publikreaktioner – ”Maria Lundqvist är fantastisk!” ”Fantastisk rollprestation!” Foto Sören Vilks

Möt Shirley Valentine. Hennes barn har flyttat hemifrån, hon lever i ett kärlekslöst förhållande och som vanligt står hon ensam i sitt kök, lagandes mat, medan hon pratar med väggen. Livet blev inte riktigt som hon tänkt sig.

Plötsligt bjuder hennes väninna Jane med henne på en semesterresa till en grekisk paradisö. I hemlighet börjar hon packa väskan. Ska hon våga trotsa sina rädslor och för första gången se världen, och sig själv, i ett helt nytt ljus?

Se tvåfaldiga Guldbaggevinnaren Maria Lundqvist i rollen som Shirley Valentine, som bevisar att det aldrig är för sent för att utforska sina drömmar.

Teaterbussar arrangeras av Övertorneå Riksteaterförening (till Kalix-föreställningen) och Jokkmokks Riksteaterföreningar (till Gällivare-föreställningen)

BOKA DIN BILJETT HÄR:
KIRUNA RIKSTEATERFÖRENING tisdag 6.e nov
GÄLLIVARE RIKSTEATERFÖRENING onsdag 7.e nov
HAPARANDA RIKSTEATERFÖRENING 9.e nov
KALIX RIKSTEATERFÖRENING fredag 10.e nov

Varmt välkomna till Riksteatern i Norrbotten!

VI TAR BARN -OCH UNGA PÅ ALLVAR

RIKSTEATERN presenterar BIET I HUVET- en fantasifull berättelse om att fly verkligheten

Regissören Nora Nilsson med sin ljuvliga ensemble; Ester Claesson, Daniel Nyström och Dejmis Rustom Bustos kommer till Boden med Riksteaterföreställningen BIET I HUVET. Foto Sören Vilks

Vad innebär det för ett barn att inte ha råd med matsäck eller pengar till en skolutflykt? Kan man ens ta hem kompisar när kylen är tom och föräldrarna är hemma istället för att arbeta? Går det att ha kompisar då?

Barnfattigdom i Sverige är ingen nyhet. Trots detta är företeelsen fortfarande relativt osynlig och i samhällsdebatten talas det sällan om vad ojämlikhet och orättvisa konkret innebär för ett barn. Och det sker så gott som aldrig utifrån barnets perspektiv.

BIET I HUVET är en fantasifull berättelse för barn om att fly verkligheten. Ur barnets perspektiv gestaltas en gripande, vindlande och humorfylld historia om möjligheten att kunna ta sig igenom svårigheter som om världen vore ett tv-spel.

Dramatikern Roland Schimmelpfennig är en av de främsta europeiska dramatikerna. Detta är hans första drama för barn. Regi står Nora Nilsson för och som tidigare regisserat föreställningar på Riksteatern såsom ”Ingen fattar utom vi, Vad är det som händer?” och ”Slutet enligt Rut”. Förra året regisserade hon ”Århundradets kärlekskrig” av Ebba Witt-Brattström på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Kultursamordnare och dramapedagog Anna-Karin Liljestrand, Bodens kommun

Riksteaterns Barn- och Ungdomsproduktioner ser på samhället utifrån ungas synvinkel och speglar maktförhållandena mellan vuxna och barn på ett uppriktigt sätt. Konsten och olika konstnärliga uttryck är viktiga i sig och ska inte ha krav på sig att ha tydligt mätbara syften och mål. Det innebär att Riksteaterns olika produktioner för barn och unga står för sig själva.

Vi vet att lärare har behov av att fånga upp olika frågeställningar och olika slags tematik från föreställningarna. Därför följer en lärarhandling med Riksteaterns föreställning och blir ett stöd i lärarens arbete före och efter föreställningen.

– Jag beställde in BIET I HUVET till grundskolan i Boden för att den tar upp ämnet barnfattigdom i Sverige från barnets perspektiv på ett roligt och överraskande sätt, samtidigt som den väcker djupare tankar och frågeställningar som pedagogerna sedan kan jobba vidare med i klasserna, berättar Anna-Karin Liljestrand. Den kommer att spelas på Sandenskolans idrottshall och det är barn i årskurserna fyra och fem från Prästholm, Fagernäs och Svartbjörnsbyns skolor som kommer att få se den. Totalt är det 200 barn som får ta del av föreställningen i Bodens kommun.

Föreställningen spelar skolföreställningar i Boden 5.e november, Haparanda 6.e november och Arvidsjaur 8.e november.

BODENS KOMMUN KULTUR OCH FRITID – BIET I HUVET
HAPARANDA STAD KULTUR OCH FRITID – BIET I HUVET
ARVIDSJAUR KOMMUN KULTUR – BIET I HUVET

POLARFARARNA TILL JOKKMOKK

Humoristiskt katastrofdrama i ödsligt islandskap

Idén till föreställningen uppkom då regissör Åsa Johannisson fick möjlighet att följa med isbrytaren Oden till Nordpolen under sex veckor 2016, tillsammans med forskare inom naturvetenskap och fartygets besättning. Foto Sören Vilks.

JOKKMOKKS RIKSTEATERFÖRENING 6.e nov – köp biljett här

I ett ödsligt islandskap befinner sig tre människor på ett forskningsuppdrag när ett minst sagt oväntat katastrofläge uppstår.

Hur klarar sig tre skyddslösa människor i en extrem natur och vad händer med den som står öga mot öga med sin egen utsatthet? Vad innebär det att bege sig ut i det okända? När blir vi tvungna att vända om, och när kommer vi till punkten då det är för sent? Och går det att hitta vägen genom att gå vilse? Polarfararna är ett spännande och absurt katastrofdrama, där människan och nyfikenhetens drivkraft står i centrum.

ÅRETS ARRANGÖR OCH PRODUCENT TRÄFF

Deltagarna bjuds på Feministisk Punkcirkus lördag kväll med M.P.A.C och föreställningen Hairy Tales

Välkommen till Umeå folkets hus, 10-11 november 2018, då går årets stora utbudshelg för arrangörer och producenter i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland/Härjedalen och Västernorrland av stapeln!

LÄNK TILL SCENKONSTDAGARNA´18

SUPERHJÄLTAR I ARVIDSJAUR

En supervisuell och gränslös upplevelse för både döva och hörande, där specialeffekter blir scenkonst. Teckenspråksteater som du aldrig sett den förut, helt enkelt.

Skådespelare Aino Hakala i ”Superhjältar”. Fotograf: Urban Jörén

I föreställningen Superhjältar möter vi fyra superhjältar som går i samma klass på riksgymnasiet i Örebro. De måste lära sig att hantera sina superhjältekrafter samtidigt som de oroar sig för läxor, betyg, identitet och vänskap.

Med superkrafter som astralprojektion och telekinesi styr de rörelsernas hastighet, skapar föremål ur tomma intet och har telepatiska krafter. När ungdomarnas första superskurk dyker upp får de strålkastarljuset på sig. Samtidigt försöker de leva sina liv där de brottas med känslor, kärlek, svartsjuka och konflikter.

De står nu inför deras största utmaning någonsin där deras superkrafter och supergäng sätts på prov och lämnar oss med frågan om vem som är superhjälte och superskurk egentligen.

Superhjältar är en föreställning om det svåra i att hitta och acceptera sig själv, med alla de bra och dåliga sidor en har. En supervisuell och gränslös upplevelse för både döva och hörande, där specialeffekter blir scenkonst. Teckenspråksteater som du aldrig sett den förut, helt enkelt.

Pjäsen är skriven och regisseras av Filip Burman som tidigare stått för manus till Tyst Teaters Bröderna Marx. Superhjältar spelas på svenskt teckenspråk och dubbas till svenska.
Biljettinformation:
ARVIDSJAUR RIKSTEATERFÖRENING 27.e okt kl: 15:00

Varmt välkomna!

OAVSETT HÄRKOMST OCH UTSEENDE HÖR VI SAMMAN

Dockförare och tillika regissör Margareta Selander och dockförare Lars-Göran Selander i samband med föreställningen i Jokkmokk 16.e oktober. Foto: kultursamordnare Anna-Karin Aira.

VAR ÄR MAMMA? En pjäs för de allra minsta om identitet och vänskap

En dag flyter ett stort ägg upp på stranden. Det har färdats lång väg och guppat omkring på havet. Vad finns i ägget? Det undrar djuren som nyfikna undersöker det. Mer ska inte avslöjas här, men att det är någon som inte riktigt passar in är helt klart.

Att hitta en vän i ett nytt land är inte alltid så lätt, men rädslan för det okända kan övervinnas om man bara ser varandra.

Teater Månstjärnan producerar pjäser för barn och ungdomar. Ensemblens repertoar genom åren visar ett mäktigt spektrum av egna sagor. Månstjärnan, som är stilbildande inom sin genre, levererar föreställningar i en klass för sig. I dialog med publiken skapar Månstjärnan ett djupt engagemang i frågor om medmänsklighet och kärlek, med övertygelsen om att var och en av oss är enastående och speciell. Teatersällskapet har sitt säte i Umeå, Västerbotten.

Riksteatern Norrbottens turnéstöd har möjliggjort föreställningsturnén i Norrbotten i samarbete med kultursamordnare i länets kommuner.  Turnén har gått genom Gällivare, Jokkmokk, Haparanda, Boden och avslutas idag för barn i Piteå Kommun.

Du hittar rekommenderat utbud för Barn -och Unga våren -19 på scenkonstinorr.se

 

NU KOMMER FÖRESTÄLLNINGEN TILL NORRBOTTEN – NÄR VI TRÄFFADE VARANN

Varmt drama om nödvändigheten att inte lämna varandra ifred

Hur träffade du din bästa vän?

Eivor och Abdu möts i ett snöfall. Hon ber honom lämna henne ifred. Det gör han inte. En oväntad vänskap uppstår och steg för steg ändras vardagen. Inget ska någonsin bli som förut igen. Kanske möttes de när de som mest behövde det?

Det blir ett varmt drama om nödvändig vänskap.

Riksteaterföreställningen bygger på verkliga berättelser som samlats in från hela landet. Under våren -18 har regissör Joakim Rindå bl.a besökt Boden och Haparanda i sitt arbete kring föreställningen. Berättelser från Norrbotten har varit med och skapat pjäsens innehåll.  – I vardagen ligger nycklarna till hur vi delar en plats ihop, oavsett om den är ett jordklot, ett land eller en familj, säger Joakim Rindå.

Föreställningen spelas på svenska som huvudspråk, i delar arabiska.

Läs mer om föreställningen och köp biljetter här:
BODENS RIKSTEATERFÖRENING 25.e oktober kl: 19:00
HAPARANDA RIKSTEATERFÖRENING 26.e oktober kl: 19:00

Varmt välkomna!

NÄR LIVSVERKET FALLER I TRÄDA

Riksteaterföreställningen JORD i regi av KARIN ENBERG, foto Sören Vilks

Upplev ett relationsdrama om förväntningar, sårade känslor och ett livsverk som fallit i träda.

Den gamle lantbrukaren Mikael är vilse i tillvaron. Hans son Jon har varit borta under många år på grund av sin kantstötta relation till pappan. När pjäsen börjar möts de igen.

Sara, som lärt känna Mikael på det lokala kaféet, dyker upp på gården. Hon involveras i uppgörelsen mellan far och son, och vi får följa den känslomässiga kampen kring gården, framtiden, faderns åldrande och sonens mångåriga frånvaro.

En föreställning som berör om fadern, sonen och jorden vi ärvde författad av den amerikanske skådespelaren och dramatikern Bruce Gooch, i regi av Norrbottensteaterns tidigare chef Karin Enberg.

Köp biljetter här
PITEÅ RIKSTEATERFÖRENING lördag 20.e oktober
LULEÅ RIKSTEATERFÖRENING söndag 21.a oktober
JOKKMOKKS RIKSTEATERFÖRENING tisdag 23.e okt
GÄLLIVARE RIKSTEATERFÖRENING onsdag 24.e okt

Varmt välkomna!

 

 

 

 

 

Scenkonst för UNGA gör skillnad

Vägen till en återerövrad självkänsla

MolièreEnsemblen fortsätter arbetet med ”Hjälteprojektet”. En scenkonst-satsning som ska inge tro på livet för barn och unga som förlorat den, eller kanske aldrig haft den. Föreställningen baserar sig på ungdomarnas egna erfarenheter av att må dåligt, till exempel sådant som en känsla av att inte duga, känna sig utanför, ingen att vara med på raster, mobbning och att ha det jobbigt hemma.

Zelma Fors psykolog, Marcus Johansson skådespelare, Paula Sundberg skådespelare, Maria Nilsson skådespelare, professor Britta Alin Åkerman psykolog

De är precis färdigturnérade i Norrbotten med föreställningen Millas Mirakel; Övertorneå, Haparanda, Luleå, Boden och Kiruna. Millas Mirakel är andra delen i projektet och har syftat till att stärka ungas självkänsla och genom hjälteberättelser finna de positiva tankarna om sig själva. Förutom föreställningen har även ensamblen erbjudit drama- och berättarworkshopen Skapa din egen hjältesaga som utifrån hjältesagans narrativa struktur lett ungdomarna till skapandet av sin egen hjälteberättelse. Lärarmaterialet är framtaget i samarbete med ph.d psykolog Zelma Fors samt ensemblens referensgrupp under ledning av barnkulturforskare Ellinor Lidén.

På Norrbottensturnén hade MoliéreEnsamblen med sig samarbetspartnerna professor Britta Alin Åkerman psykolog och PhD psykolog Zelma Fors som bland annat höll i ett seminarium för elevhälsopersonal om hur man kan stötta elever som mår dålig på skolan.

Norrbottensturnén möjliggörs tack vare Riksteatern Norrbottens turnéstöd och Svenska Postkodsstiftelsen i samarbete med Norrbottens kommunala kultursamordnare. Scenkonst för ALLA – överallt!

Unga i Haparanda ritar sina egna hjältesagor tillsammans med MoliéreEnsamblen