NÄR LIVSVERKET FALLER I TRÄDA

Riksteaterföreställningen JORD i regi av KARIN ENBERG, foto Sören Vilks

Upplev ett relationsdrama om förväntningar, sårade känslor och ett livsverk som fallit i träda.

Den gamle lantbrukaren Mikael är vilse i tillvaron. Hans son Jon har varit borta under många år på grund av sin kantstötta relation till pappan. När pjäsen börjar möts de igen.

Sara, som lärt känna Mikael på det lokala kaféet, dyker upp på gården. Hon involveras i uppgörelsen mellan far och son, och vi får följa den känslomässiga kampen kring gården, framtiden, faderns åldrande och sonens mångåriga frånvaro.

En föreställning som berör om fadern, sonen och jorden vi ärvde författad av den amerikanske skådespelaren och dramatikern Bruce Gooch, i regi av Norrbottensteaterns tidigare chef Karin Enberg.

Köp biljetter här
PITEÅ RIKSTEATERFÖRENING lördag 20.e oktober
LULEÅ RIKSTEATERFÖRENING söndag 21.a oktober
JOKKMOKKS RIKSTEATERFÖRENING tisdag 23.e okt
GÄLLIVARE RIKSTEATERFÖRENING onsdag 24.e okt

Varmt välkomna!

 

 

 

 

 

Scenkonst för UNGA gör skillnad

Vägen till en återerövrad självkänsla

MolièreEnsemblen fortsätter arbetet med ”Hjälteprojektet”. En scenkonst-satsning som ska inge tro på livet för barn och unga som förlorat den, eller kanske aldrig haft den. Föreställningen baserar sig på ungdomarnas egna erfarenheter av att må dåligt, till exempel sådant som en känsla av att inte duga, känna sig utanför, ingen att vara med på raster, mobbning och att ha det jobbigt hemma.

Zelma Fors psykolog, Marcus Johansson skådespelare, Paula Sundberg skådespelare, Maria Nilsson skådespelare, professor Britta Alin Åkerman psykolog

De är precis färdigturnérade i Norrbotten med föreställningen Millas Mirakel; Övertorneå, Haparanda, Luleå, Boden och Kiruna. Millas Mirakel är andra delen i projektet och har syftat till att stärka ungas självkänsla och genom hjälteberättelser finna de positiva tankarna om sig själva. Förutom föreställningen har även ensamblen erbjudit drama- och berättarworkshopen Skapa din egen hjältesaga som utifrån hjältesagans narrativa struktur lett ungdomarna till skapandet av sin egen hjälteberättelse. Lärarmaterialet är framtaget i samarbete med ph.d psykolog Zelma Fors samt ensemblens referensgrupp under ledning av barnkulturforskare Ellinor Lidén.

På Norrbottensturnén hade MoliéreEnsamblen med sig samarbetspartnerna professor Britta Alin Åkerman psykolog och PhD psykolog Zelma Fors som bland annat höll i ett seminarium för elevhälsopersonal om hur man kan stötta elever som mår dålig på skolan.

Norrbottensturnén möjliggörs tack vare Riksteatern Norrbottens turnéstöd och Svenska Postkodsstiftelsen i samarbete med Norrbottens kommunala kultursamordnare. Scenkonst för ALLA – överallt!

Unga i Haparanda ritar sina egna hjältesagor tillsammans med MoliéreEnsamblen

 

 

 

 

Sök Arrangörsstöd Små Platser – Små Scener

Ett klick från en upplevelse i din byaförening!
scenkonstinorr.se

Norrbottnisk LÄNK-ensemble till Stockholm

EXHIBISIONISTERNA från Pajala på LÄNKS RIKSTEATERFESTIVAL

Under våren har hela 74 grupper! runt om i Sverige spelat upp sina föreställningar under sin regionala LÄNK Festival. Norr -och Västerbottens LÄNK-festival genomfördes i år på Norrbottensteatern 20-22.a April.

EXHIBISIONISTERNA’s föreställning ”DNA”, av den brittiska regissören och manusförfattaren Dennis Kelly, blev en av åtta nationellt utvalda grupper att få framföra sin uppsättning på Riksteatern i Stockholm i helgen som gick.

Gruppen är bildad genom ett samarbete mellan TORNEDALSTEATERN och PAJALA KULTURSKOLA och finns till för de unga som vill utveckla sitt teaterintresse. Vi riktar ett stort GRATTIS till alla i ensemblen – imponerande!

ensemblen EXHIBISIONISTERNA på Riksteaterns scen i Hallunda

LÄNK- en bro mellan skolan, unga amatörteatrar och den professionella teatervärlden

Det var en gång en brist på angelägen dramatik med rollistor som passade för unga ensembler. Men sedan kom LÄNK. LÄNK är nyskriven dramatik för skolor och unga amatörensembler (15-20 år). Riksteatern beställer pjäser av landets hetaste dramatiker och ger skol- och amatörensembler möjlighet att sätta upp nya pjäser, specialskrivna för dem.

LÄNK ger klasser och grupper möjlighet att spela sin föreställning på sin ort och på en professionell teaterscen. Riksteatern Norrbotten, Norrbottensteatern & Ung Scen i Norr ställer lokaler och personal till förfogande för medverkande ensembler. Genom coaching, workshops och möten får unga ensembler kunskap om den professionella teaterns arbetssätt och villkor.

LÄNK är en bro mellan skolan, unga amatörteatrar och den professionella teatervärlden. Här skapas möten mellan skola och lokala experter på kulturarrangemang och kulturförmedling.

Dags för intresseanmälan inför LÄNK 2020

Att delta i LÄNK är kostnadsfritt. Ensembler och skolor får dock själva finansiera den egna produktionen (scenografi, kostym, teknik), del av utgifter i samband med regissörshelgen samt del av deltagande i festivaler. Intresseanmälan till Länk: Intresseanmälan LÄNK 2020. Anmälan är inte bindande, den ger gruppen möjlighet att läsa aktuella Länk pjäser.

MEÄNMAA – VÅRT LAND

SEKAROTU – BLANDRAS ger upphov till eftertanke

Vilket privilegium vi Norrbottningar har med TORNEDALSTEATERN! En teater som lyfter samhällsaktuella frågor med den tornedalska identiteten och sitt språk meänkieli som grund i sina produktioner.

skådespelarensemblen: Tuulikki Jauhojärvi, Erling Fredriksson, Allan Fjällblad, Carina Henriksson och David Forsberg. foto ToTe

I aktuella SEKAROTU-BLANDRAS dras vi in en högaktuell nutidsberättelse som ställer smärtsamma frågor om vårt förflutna, ursprung, identitet och alla människors lika värde. På ett briljant sätt placerar manusförfattare Regina Veräja oss i en källare till Uppsalas universitetsbibliotek Carolina Rediviva. Där konfronteras vårt folks mörka historia med den unga, historielösa generationen. Det är en skådespelarensemble som levererar varma, vackra personporträtt. Det berör, skakar om och väcker många frågor kring arv, frihet och mänskliga rättigheter.

Vår historia – Vår Samtid

I lördags 12.e maj var det premiär på föreställningen i Pajalas Folkets Hus. Pajala kommun och finska Kolari hade köpt in premiärföreställningen och bjöd in till fullsatt salong under sin årliga, gemensamma kulturdag: Meänmaans Kulturdag.

Tornedalsteatern bygger på mångårig amatörteatertradition och på premiärdagen kom Marianne och Birger Lampinen från Svanstein för att hålla i arrangörsskapet. Bägge har varit aktiva inom amatörteatern i Tornedalen i hela 30 år. En imponerande kunskapsbank och erfarenhet av kultur och scenkonst-arrangemang finns i Tornedalen! Här har vi andra Norrbottningar mycket att lära.

SEKAROTU-BLANDRAS drar igång sin turné i länet hösten -18. Förutom sitt upptagningsområde; Kiruna, Pajala, Övertorneå och Haparanda kommun ingår föreställningen i Riksteatern Norrbottens rekommenderade utbud för gymnasieungdom. Föreställningen har börjat sin turnéläggning och dags dato ligger dörren öppen för alla intresserade kommuner och arrangörer i Norrbotten. Föreställningen textas till svenska och meänkieli. Ta direktkontakt med: Tornedalsteatern

NY FRISKA RESURSER TILL ARRANGÖRERNA I LÄNET VIA PUBLIKUTVECKLING SMÅ SCENER!

gamla småplatsstödet och Arrangera Under Samverkan =

PUBLIKUTVECKLING SMÅ SCENER

STÄRKTA INSATSER

Det nya stödet ”Publikutveckling Små scener” fördelas av Riksteatern med projektmedel från Region Norrbotten, samtliga Norrbottens Kommuner, Norrbottens Bygdegårdsdistrikt och Folkets Hus och Parker.

Kriterierna påminner till stor del om de tidigare två stöden så tillvida att det gäller för professionella scenkonstarrangemang utanför centralort eller i glesbygdskommuner under 3500 personer i befolkning. Nytt är att det finns en riktning som gäller just arrangörsutvecklande och mer specifikt publikutvecklande insatser och att stödet enbart kan sökas av Riksteaterföreningarna ute i länet. Dock kan din kommuns Riksteaterförening stå som medarrangör och behöver alltså inte vara huvudansvarig.

CENTRALORTEN & LANDSBYGD BYGGER KULTURBROAR

Det har sett lite olika ut i länets kommuner och våra Riksteaterföreningar när det gäller gemensam repertoarplanering för landsbygden. Med det nya stödet hoppas vi på ett stärkt samarbete, nya uppslag och idéer, utforskande och spännande repertoar. Ta kontakt med din närmaste Riksteaterförening om din byaförening önskar arrangera ett scenkonstarrangemang för småplats:

Arjeplogs Riksteaterförening  
Arvidsjaurs Musik- och riksteaterförening
Bodens Riksteaterförening 
Gällivare Riksteaterförening
Haparanda Riksteaterförening
Jokkmokks Riksteaterförening
Kalix Riksteaterförening
Kiruna Teater- & Musikförening
Luleå Riksteaterförening
Pajala kommun Arrangörsförening Riksteatern
Piteå Riksteaterförening
Älvsbyns Riksteaterförening
Överkalix Riksteaterförening
Övertorneå Riksteaterförening

UTBUDSFÖRSLAG och STÖDNIVÅ HÖSTEN -18

För att ge alla arrangörer lite hjälp på traven finns det ett sammanställt, föreslaget utbud som presenteras på SCENKONST I NORR tillsammans med ansökningsinformation m.m. Webbsidan är tidigare mest känd som grundval för skolkulturutbudet i norr men kommer nu alltså att fullt ut tas i besittning även av ”Publikutveckling Små scener”.

Och nu det mest spännande av allt – hur mycket pengar kan jag som arrangör få genom detta? Jo, med tanke på att vi i år pga av startsträckan bara har höstsäsongen att fördela så är beslutet för i år att vi i Norrbotten erbjuder;
upp till 4000kr för resa och boende samt
50% eller max 4000kr/föreställning
för de föreställningar som ordnas i enlighet med stödets kriterier kring geografi och inriktning! Sammanlagt upp till 8000kr per arrangemang.

Vi rekommenderar ett snabbt besök för att titta på utbudet för hösten, många av föreställningarna är redan i gång med att turnéplanera och det finns ju även mycket annat som kan passa er som en lämplig utmaning.  Läs mer här!

 

Riksteatern Norrbotten <3 DANS

Underbar dansintensiv vecka i APRIL!

RIKSTEATERN NORRBOTTEN har i uppdrag att vara en aktiv del i dansens utveckling i Norrbotten – och det är vi med råge!

Kiruna, Kalix och Piteå Riksteaterförening har arrangerat Norrdans föreställning: Odysseus och på onsdag den 18.e dansar de in hos Haparanda Riksteaterförening. BOKA BILJETT HÄR.

Norrbottens Länsdanskonsulent Erika Pettersson Pekula står som värd  för Barents Dansråd
den 19-20.e april. Barents Dansråd är ett samarbetsprojekt för professionella dansaktörer såsom dansare, koreografer och producenter som är verksamma inom norra Sverige, Finland, Norge och Ryssland.
Tillsammans med Riksteaters dansavdelning och Tornedalsteatern passar vi på att bjuda in till presskonferens den 19.e april kl: 11:30 på Kulturcentrum Ebeneser för att presentera vårt gemensamma dansprojekt: Samlingen – Yhessä under ledning av projektledare Lisa Hennix Raukola, tillika dansare och koreograf från Pajala. På fredag den 20.e ska verksamhetsutvecklare Tina Eriksson-Fredriksson från Riksteaterns Dansavdelning berätta om vår nationella verksamhet ur ett regionalt perspektiv.

Norrbottens regionala resurs -och utvecklingscentrum för dans; Dans i Nord presenterar vårens sista dansföreställning i ”Dansserien”; 9 Cas Public  Tisdag den 17.e på Kulturens Hus i Luleå  Köp biljett här och i Piteå torsdag den 19.e i Christinasalen Köp biljett här

Dansinitiativet ”Birds” – Marie Wårell och Fabian Wixe

Och som om det inte var nog… premiär för Norrbottniskt Danskompani

Dansinitiativet är en fri dansgrupp baserad i Luleå. Deras arbete syftar i huvudsak till att skapa rörelsebaserad scenkonst av hög kvalité i Norrbotten. Nu är de redo för premiär på sin första föreställning, Fredag och Lördag 20/4 och 21/4 kl 19.00 i Konsthallen i Kulturens hus! BOKA BILJETT HÄR

Föreställningen BIRDS (Come Back To Bones) är en duett som bygger på mötet mellan dansens pas de deux och nycirkusens parakrobatik. Grundad i rörelserna som skapas i mötet med varandra. En historia om vägar som möts, som lämnar och återvänder. Om att vara nyfiken och växa tillsammans och om och om igen försöka översätta någon annans språk till sitt eget för att vidga sin verklighetsbild. Integritet, anpassning, symbios. En man, en kvinna – två träd som växer bredvid varandra, har sitt eget rotsystem, dricker sitt eget vatten och växer i olika riktningar. Ibland långt ifrån varandra. Ibland alldeles intill. Utifrån ett fågelperspektiv där de flygande och fria rörelserna varvas med fångenskap i de strukturella rörelserna, rör vi oss runtomkring och tillsammans med varandra. Konstnärligt team: Marie Wårell och Fabian Wixe

Föreställningen ingår i Riksteatern Norrbottens turnéutbud Scenkonst i Norr för högstadie/gymnasium hösten -18.

Dan Swärdh Årets Assar stipendiat -18

Årets Assar är en utmärkelse som Riksteatern Norrbotten delat ut sedan 1998. Stipendiet är uppkallat efter Assar Wågström, eldsjäl och stor kulturprofil i Kiruna. Utmärkelsen delas ut årligen till en person eller personer som gjort en extraordinär insats för att främja teaterlivet i Norrbotten.

ceremonin ägde rum på Polar Hotell i Älvsbyn, prisutdelare var kommunalråd Helena Öhlund och regionala styrelsens ledamot Anneli Nilsson. foto: Älvsbynews

 

MOTIVERING:
Årets Assar går till den mångsidige skådespelaren, regissören och konstnärliga ledaren Dan Swärdh som under trettio år berikat teaterlivet i första hand i Norrbotten, men också i övriga Norrland, från små bygdegårdar till större arenor.

Med stor kunskap om skilda företeelser i samhället i kombination med hans genuina sceniska närvaro har han framgångsrikt nått nya publikgrupper, såväl på arbetsplatser som i skolor och institutioner.

Samarbetet med Riksteatern Norrbotten har varit och är mycket givande och produktivt. Därför vill vi med denna gest visa vår tacksamhet och önska fortsatt framgång i arbetet med att föra ut teatern som en livgivande och utvecklande faktor i samhällslivet.

Bodens Riksteaterförening och Northern Light Pride Boden

22 mars är en viktig dag för Boden, då invigs Northern Light Pride Boden och Bodens Riksteaterförening bjuder in till
RICKARD SÖDERBERG ÄR GAYTENOR

3 juli 2017 brändes den regnbågsflagga som hängde vid tågstationen ner. Vi var många som upprördes över detta. Så även Rickard Söderberg som via sociala medier uppmanade Bodens kommun att höra av sig så skulle vi få en ny flagga. Den 22 mars då Riksteaterföreställningen RICKARD SÖDERBERG ÄR GAYTENOR spelas, faller det sig naturligt att det blir vid detta tillfälle flaggöverlämningen kommer ske.

Ordförande i Bodens Riksteaterförening LOTTA STYVÉN, foto Linda Tegström NSD

Efter flaggbränningen bildade föreningens Lotta Styvén en FACEBOOKGRUPP som uppmanade oss att engagera sig genom att regnbågsbomba vår stad. Ur denna grupp föddes så tanken om en pridefestival i Boden. Då det civila samhället är starkt i Boden var det många ideella krafter som gick samman för att möjliggöra detta. Nu har nedräkningen till invigningen börjat. 22-25 Samling på Kvarnängen 14:30, paraden börjar 15:00. PROGRAM 22-25 mars

Torsdag 22 mars sker invigningen och Rickard Söderberg håller sin föreställning. KÖR BILJETT HÄR

Hålltider 22.a mars:
17:00 inviger Rickard Söderberg Northern Light Pride Boden tillsammans med kommunalrådet Inge Andersson.

18:00 öppnar foajén på Sagateatern med mingel där vi bjuder på dryck och tilltugg.

19:00 Föreställningen Rickard Söderberg är Gaytenor

ca 20:30 Efter föreställningen så säljer & signerar Rickard sin bok & DVD:s. Du kan betala med kontanter, kort & Swish.

Lobbybaren på Quality Hotel Bodensia är öppen för After Teater-häng

artikel i NSD om Lottas initiativ och arbete

Ingen kan göra allt men alla kan göra något, väl mött under Northern Light Pride!

RICKARD SÖDERBERG ÄR GAYTENOR spelas även i Piteå, Älvsbyn och Kalix

PITEÅ RIKSTEATERFÖRENING 20.e mars 19:00
ÄLVSBYN RIKSTEATERFÖRENING 21.a mars 19:00
KALIX RIKSTEATERFÖRENING 23.e mars 19:00

Situationskomik för de allra minsta

Boulevardteatern och TAPPA BORT
Piteå (18.e mars), Arvidsjaur (19.e mars) och Arjeplog (20.e mars)

“…mild slapstickkomik, små knasigheter, mysroliga tokerier och poetiska variationer talar direkt till barnen… man nuddar vid rent existensiella dimensioner. Därtill färgstark och varierad teatermusik av Jörgen Aggeklint” Karin Helander SVD

Vad kan man tappa bort? Och kanske hitta igen…Sin mamma eller pappa…en kompis…sin snutte…sig själv? Vad händer när man står på huvudet? Har man tappat bort golvet då? Eller vad händer när man hittar något som man inte visste att man tappat bort. Lekfullt och absurt, musikaliskt och poetiskt! Situationskomik för de allra minsta om tre kompisar som tappar bort.

OFFENTLIGA FÖRESTÄLLNINGAR

Piteå söndag 18.e mars

Arvidsjaur måndag 19.e mars

FÖRSKOLEFÖRESTÄLLNING

Arjeplog tisdag 20.e mars – sluten föreställning i förskolan