VI TAR BARN -OCH UNGA PÅ ALLVAR

RIKSTEATERN presenterar BIET I HUVET- en fantasifull berättelse om att fly verkligheten

Regissören Nora Nilsson med sin ljuvliga ensemble; Ester Claesson, Daniel Nyström och Dejmis Rustom Bustos kommer till Boden med Riksteaterföreställningen BIET I HUVET. Foto Sören Vilks

Vad innebär det för ett barn att inte ha råd med matsäck eller pengar till en skolutflykt? Kan man ens ta hem kompisar när kylen är tom och föräldrarna är hemma istället för att arbeta? Går det att ha kompisar då?

Barnfattigdom i Sverige är ingen nyhet. Trots detta är företeelsen fortfarande relativt osynlig och i samhällsdebatten talas det sällan om vad ojämlikhet och orättvisa konkret innebär för ett barn. Och det sker så gott som aldrig utifrån barnets perspektiv.

BIET I HUVET är en fantasifull berättelse för barn om att fly verkligheten. Ur barnets perspektiv gestaltas en gripande, vindlande och humorfylld historia om möjligheten att kunna ta sig igenom svårigheter som om världen vore ett tv-spel.

Dramatikern Roland Schimmelpfennig är en av de främsta europeiska dramatikerna. Detta är hans första drama för barn. Regi står Nora Nilsson för och som tidigare regisserat föreställningar på Riksteatern såsom ”Ingen fattar utom vi, Vad är det som händer?” och ”Slutet enligt Rut”. Förra året regisserade hon ”Århundradets kärlekskrig” av Ebba Witt-Brattström på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Kultursamordnare och dramapedagog Anna-Karin Liljestrand, Bodens kommun

Riksteaterns Barn- och Ungdomsproduktioner ser på samhället utifrån ungas synvinkel och speglar maktförhållandena mellan vuxna och barn på ett uppriktigt sätt. Konsten och olika konstnärliga uttryck är viktiga i sig och ska inte ha krav på sig att ha tydligt mätbara syften och mål. Det innebär att Riksteaterns olika produktioner för barn och unga står för sig själva.

Vi vet att lärare har behov av att fånga upp olika frågeställningar och olika slags tematik från föreställningarna. Därför följer en lärarhandling med Riksteaterns föreställning och blir ett stöd i lärarens arbete före och efter föreställningen.

– Jag beställde in BIET I HUVET till grundskolan i Boden för att den tar upp ämnet barnfattigdom i Sverige från barnets perspektiv på ett roligt och överraskande sätt, samtidigt som den väcker djupare tankar och frågeställningar som pedagogerna sedan kan jobba vidare med i klasserna, berättar Anna-Karin Liljestrand. Den kommer att spelas på Sandenskolans idrottshall och det är barn i årskurserna fyra och fem från Prästholm, Fagernäs och Svartbjörnsbyns skolor som kommer att få se den. Totalt är det 200 barn som får ta del av föreställningen i Bodens kommun.

Föreställningen spelar skolföreställningar i Boden 5.e november, Haparanda 6.e november och Arvidsjaur 8.e november.

BODENS KOMMUN KULTUR OCH FRITID – BIET I HUVET
HAPARANDA STAD KULTUR OCH FRITID – BIET I HUVET
ARVIDSJAUR KOMMUN KULTUR – BIET I HUVET