Scenkonst för UNGA gör skillnad

Vägen till en återerövrad självkänsla

MolièreEnsemblen fortsätter arbetet med ”Hjälteprojektet”. En scenkonst-satsning som ska inge tro på livet för barn och unga som förlorat den, eller kanske aldrig haft den. Föreställningen baserar sig på ungdomarnas egna erfarenheter av att må dåligt, till exempel sådant som en känsla av att inte duga, känna sig utanför, ingen att vara med på raster, mobbning och att ha det jobbigt hemma.

Zelma Fors psykolog, Marcus Johansson skådespelare, Paula Sundberg skådespelare, Maria Nilsson skådespelare, professor Britta Alin Åkerman psykolog

De är precis färdigturnérade i Norrbotten med föreställningen Millas Mirakel; Övertorneå, Haparanda, Luleå, Boden och Kiruna. Millas Mirakel är andra delen i projektet och har syftat till att stärka ungas självkänsla och genom hjälteberättelser finna de positiva tankarna om sig själva. Förutom föreställningen har även ensamblen erbjudit drama- och berättarworkshopen Skapa din egen hjältesaga som utifrån hjältesagans narrativa struktur lett ungdomarna till skapandet av sin egen hjälteberättelse. Lärarmaterialet är framtaget i samarbete med ph.d psykolog Zelma Fors samt ensemblens referensgrupp under ledning av barnkulturforskare Ellinor Lidén.

På Norrbottensturnén hade MoliéreEnsamblen med sig samarbetspartnerna professor Britta Alin Åkerman psykolog och PhD psykolog Zelma Fors som bland annat höll i ett seminarium för elevhälsopersonal om hur man kan stötta elever som mår dålig på skolan.

Norrbottensturnén möjliggörs tack vare Riksteatern Norrbottens turnéstöd och Svenska Postkodsstiftelsen i samarbete med Norrbottens kommunala kultursamordnare. Scenkonst för ALLA – överallt!

Unga i Haparanda ritar sina egna hjältesagor tillsammans med MoliéreEnsamblen