MEÄNMAA – VÅRT LAND

SEKAROTU – BLANDRAS ger upphov till eftertanke

Vilket privilegium vi Norrbottningar har med TORNEDALSTEATERN! En teater som lyfter samhällsaktuella frågor med den tornedalska identiteten och sitt språk meänkieli som grund i sina produktioner.

skådespelarensemblen: Tuulikki Jauhojärvi, Erling Fredriksson, Allan Fjällblad, Carina Henriksson och David Forsberg. foto ToTe

I aktuella SEKAROTU-BLANDRAS dras vi in en högaktuell nutidsberättelse som ställer smärtsamma frågor om vårt förflutna, ursprung, identitet och alla människors lika värde. På ett briljant sätt placerar manusförfattare Regina Veräja oss i en källare till Uppsalas universitetsbibliotek Carolina Rediviva. Där konfronteras vårt folks mörka historia med den unga, historielösa generationen. Det är en skådespelarensemble som levererar varma, vackra personporträtt. Det berör, skakar om och väcker många frågor kring arv, frihet och mänskliga rättigheter.

Vår historia – Vår Samtid

I lördags 12.e maj var det premiär på föreställningen i Pajalas Folkets Hus. Pajala kommun och finska Kolari hade köpt in premiärföreställningen och bjöd in till fullsatt salong under sin årliga, gemensamma kulturdag: Meänmaans Kulturdag.

Tornedalsteatern bygger på mångårig amatörteatertradition och på premiärdagen kom Marianne och Birger Lampinen från Svanstein för att hålla i arrangörsskapet. Bägge har varit aktiva inom amatörteatern i Tornedalen i hela 30 år. En imponerande kunskapsbank och erfarenhet av kultur och scenkonst-arrangemang finns i Tornedalen! Här har vi andra Norrbottningar mycket att lära.

SEKAROTU-BLANDRAS drar igång sin turné i länet hösten -18. Förutom sitt upptagningsområde; Kiruna, Pajala, Övertorneå och Haparanda kommun ingår föreställningen i Riksteatern Norrbottens rekommenderade utbud för gymnasieungdom. Föreställningen har börjat sin turnéläggning och dags dato ligger dörren öppen för alla intresserade kommuner och arrangörer i Norrbotten. Föreställningen textas till svenska och meänkieli. Ta direktkontakt med: Tornedalsteatern