Riksteatern Norrbotten <3 DANS

Underbar dansintensiv vecka i APRIL!

RIKSTEATERN NORRBOTTEN har i uppdrag att vara en aktiv del i dansens utveckling i Norrbotten – och det är vi med råge!

Kiruna, Kalix och Piteå Riksteaterförening har arrangerat Norrdans föreställning: Odysseus och på onsdag den 18.e dansar de in hos Haparanda Riksteaterförening. BOKA BILJETT HÄR.

Norrbottens Länsdanskonsulent Erika Pettersson Pekula står som värd  för Barents Dansråd
den 19-20.e april. Barents Dansråd är ett samarbetsprojekt för professionella dansaktörer såsom dansare, koreografer och producenter som är verksamma inom norra Sverige, Finland, Norge och Ryssland.
Tillsammans med Riksteaters dansavdelning och Tornedalsteatern passar vi på att bjuda in till presskonferens den 19.e april kl: 11:30 på Kulturcentrum Ebeneser för att presentera vårt gemensamma dansprojekt: Samlingen – Yhessä under ledning av projektledare Lisa Hennix Raukola, tillika dansare och koreograf från Pajala. På fredag den 20.e ska verksamhetsutvecklare Tina Eriksson-Fredriksson från Riksteaterns Dansavdelning berätta om vår nationella verksamhet ur ett regionalt perspektiv.

Norrbottens regionala resurs -och utvecklingscentrum för dans; Dans i Nord presenterar vårens sista dansföreställning i ”Dansserien”; 9 Cas Public  Tisdag den 17.e på Kulturens Hus i Luleå  Köp biljett här och i Piteå torsdag den 19.e i Christinasalen Köp biljett här

Dansinitiativet ”Birds” – Marie Wårell och Fabian Wixe

Och som om det inte var nog… premiär för Norrbottniskt Danskompani

Dansinitiativet är en fri dansgrupp baserad i Luleå. Deras arbete syftar i huvudsak till att skapa rörelsebaserad scenkonst av hög kvalité i Norrbotten. Nu är de redo för premiär på sin första föreställning, Fredag och Lördag 20/4 och 21/4 kl 19.00 i Konsthallen i Kulturens hus! BOKA BILJETT HÄR

Föreställningen BIRDS (Come Back To Bones) är en duett som bygger på mötet mellan dansens pas de deux och nycirkusens parakrobatik. Grundad i rörelserna som skapas i mötet med varandra. En historia om vägar som möts, som lämnar och återvänder. Om att vara nyfiken och växa tillsammans och om och om igen försöka översätta någon annans språk till sitt eget för att vidga sin verklighetsbild. Integritet, anpassning, symbios. En man, en kvinna – två träd som växer bredvid varandra, har sitt eget rotsystem, dricker sitt eget vatten och växer i olika riktningar. Ibland långt ifrån varandra. Ibland alldeles intill. Utifrån ett fågelperspektiv där de flygande och fria rörelserna varvas med fångenskap i de strukturella rörelserna, rör vi oss runtomkring och tillsammans med varandra. Konstnärligt team: Marie Wårell och Fabian Wixe

Föreställningen ingår i Riksteatern Norrbottens turnéutbud Scenkonst i Norr för högstadie/gymnasium hösten -18.