urpremiär på Norrbottniska Prinsessdrömmar

Charissa Martinkauppi

regisserar Prinsessdrömmar och har tillsammans med skådespelarna Marianne Lindgren och Eva-Britt Tjärnqvist tagit fram manuset som är baserat på Marianne och Eva-Britts livsberättelser.
– En majkväll 2016 satt Eva-Britt och Marianne i en hotellobby med varsitt glas rödvin framför sig, tittade på mig och sa: Vi ska berätta vår livshistoria. Och du ska göra den. Den ska heta Prinsessdrömmar.
– Det trodde jag inte särskilt mycket på då. Men när jag lärde känna Marianne och Eva-Britt bättre och fick ta del av deras livsberättelser så såg jag mig själv och andra kvinnor i deras historier. Då förstod jag vikten av det de ville göra och jag tänkte: Nu gör vi det här! Idag känner jag en enorm tacksamhet att de gav just mig denna uppgift. De har berättat, jag har ställt frågor och antecknat. Vi har improviserat, lekt och utmanat. Vi har skapat det här. Eva-Britt och Marianne har gjort det här.  Och dom är fan bäst.

Charissa är utbildad vid Lancaster Institute of Contemporary Arts och har tidigare arbetat med Tornedalsteatern, Lule Stassteater och Gothenburg English Studio Theatre. Som barn drömde Charissa om att bli någon slags svartvit filmdiva. Eller tjejen i tampongreklamen.

Kvinnans frigörelse en saga?

Drottning, damfrisörska, kioskförsäljare, uppfinnare och en tampongreklam. Prinsessor eller prinsar, uppfinnare eller cirkusartist, vad hade DU för framtidsdrömmar som barn?

Eva-Britt har varit gift för många gånger. Marianne har ströknullat för lite. För längesen drömde omvärlden att de skulle bli prinsessor, men Eva-Britt var för vild och Marianne var för lång. Så de gjorde sitt bästa för att bli fina flickor. Fina flickor som bakade kakor, gifte sig, fick barn och inte sa emot. Men det var många år sedan. Nu är de rebeller med grått hår och kryckor, men ändå – rebeller mot prinsessdrömmarna som en gång var och de som fortfarande är.

Vad hände efter att Askungen gift sig med prinsen? Och prinsen efter det? Vad sker i en heterorelation där kvinnan uppfostrats till en anonym prinsessa som aldrig fick lära sig att hon hade ett val? Och vad händer efter det (o)lyckliga slutet? Äktenskapet kraschar, barnen växer upp, kvinnan frigör sig och upptäcker orgasmen! Eller?
Är inte kvinnans frigörelse också bara en saga? För vad skedde efter att Thelma och Louise åkt över stupet? Är kvinnans politiska, privata, sexuella och professionella frigörelse alls möjlig i ett patriarkalt samhälle? Och hur mycket kan man frigöra sig när man är kroniskt sjukt, har låg pension, grått könshår och är livrädd för ensamheten?

1.a turnésvängen

PREMIÄR! Kulturcentrum Ebeneser / Luleå

sön 18 mar kl 19.00 –

mån 19 mar kl 19.00 –

Folkan – Folkets Hus / Boden

tis 20 mar kl 19.00 –

Dansens Hus / Gällivare

sön 25 mar kl 19.00 –

Teater Bröt / Kalix

ons 28 mar kl 19.00 –

Haparanda Stadshotell / Haparanda

ons 11 apr kl 19.00 –