Ett gott skratt förlänger livet

Camilla Skiöld: Barn- och ungdomskulturshef 2011-11-18

Jag har nog Arvidsjaurs roligaste jobb! I morse åkte jag med en bullängd och lite choklad för att muntra upp Anders Ågren och Mattias Dahl som landade med sin turnébuss på Nyborgsskolan. Där skulle de under förmiddagen ta emot dagisbarn med sin föreställning Resväskan.

 

På en resväska hade de bilder – en öde ö, djungeln, öknen, Nordpolen, New York och till dessa platser skulle vi alla färdas tillsammans. Pedagogiskt höll Anders upp resväskan och frågade: ”Vart vill ni resa?” ”Till Lulé”, skrek ett barn och snabbt hängde alla andra barn på i kör: ”Lulé Lulé, Lulé!” som värsta hockeymatchen. Smidigt hamnade vi till slut i New York ändå och sedan var det dags igen. ”Lycksele” ropade en liten flicka. Så det blev att åka via Lycksele innan vi hämnade i öknen. Och nästa gång blev det ”Umé”. Och sedan ”Gotland” Oj, vad jag fick skratta! Anders och Mattias hade aldrig varit med på dessa geografiska turer med någon barngrupp förut!

Alldeles i slutet skulle barnen blunda och önska sig något. Lillgrabben bredvid mig, knep ihop ögonen hårt och sa med tydlig men svag stämma: ”En diskmaskin!” Vad blir det av en sådan grabb månne?…

Arbetsdagen avslutades med After Dagis-föreställningen Hallå Miró. Mårten Hedman lotsade oss igenom ett underbart fantasiland med inspiration från Joan Mirós konst, vacker musik och fyndig scenografi. Men innan föreställningen var det korv och festis för alla barn och deras föräldrar. Lilla Märta och Hanne hjälpte mig att sälja biljetter och ta hand om publiken. Lyckat!