Se världen med snöögon

Camilla Skiöld: Barn- och ungdomskulturchef i Arvidsjaur 2011-11-16

Den 6 februari kommer Riksteatern till mellanstadiet i Arvidsjaur med den påkostade produktionen Katitzy. Pjäsen är baserad på Katarina Taikons klassiska romanserie, så förhoppningsvis får biblioteket damma av lite gamla klassiker inför tillställningen. Föreställningen handlar om att hitta hem oavsett var man är och vem man är. Den handlar om fördomar och okunskap men också om gemenskap, kamp, familj, byråkrati, rättigheter och drömmar. Således väldigt aktuell för oss i Arvidsjaur där integrationsfrågor har högsta prioritet!

Det som är extra roligt är att bara Arvidsjaur och Kiruna som enda kommuner i Norrbotten, har erbjudit föreläsning med fokus på teman som demokrati, utanförskap och mänskliga rättigheter inför föreställningen. Nästa vecka ska vi få önska föreläsare till kommunens alla lärare och de som jobbar med integrationsfrågor.

Idag har jag också bokat en dansföreställning Snöögon för barn mellan 0-4 år. ” Föreställ dig att du vaknar en morgon till ett orört snötäckt landskap. Världen är ny och fin och ren. Allt ser annorlunda ut och det finns en stämning av hemlighetsfull poesi. Du ser världen med andra ögon, med SnöÖgon.” Här i Arvidsjaur lyser snön med sin frånvaro, men vad spännande det ska bli att få se hur småbarnsavdelningarna tar in snölandskapet, dansen och musiken. Jag har längtat att få göra något för de allra minsta!