Av egen kraft!

Camilla Skiöld Barn- och ungdomskulturchef i Arvidsjaur

20111031

Gled i morse in på perrongen till staden där solen alltid skiner för att bevista ”Av Egen Kraft” – en konferens om barn och ungas rätt till Kultur. Och visst sken solen i Karlstad även idag!
Efter en härlig öppning i dansens och sångens tecken
Defiition of Dance http://dans-i-varmland.regionvarmland.se/om-var-verksamhet/danskunskapandeprojektet/definition-dance-0 och Wermland opera http://www.wermlandopera.com/evenemang/crazy-for-you bjöds vi på ett föredrag av Paul Collard som hyllar barns egen initiativkraft i lärandeprocessen. Delaktighet och inflytande i undervisningen gynnar betyg, kreativitet och välbefinnande, menar Collard. Se www.cceengland.org
Under eftermiddagen deltog jag i två seminarier och en skrivworkshop. Under rubriken ”Kulturskolan 2030” diskuterades de utmaningar som kulturskolan står inför. Jag fick många bra tankar med mig hem!
Jonas Agdur (KEKS) utgick från aktuell forskning på fyra fritidsgårdar för att visa hur en utvidgande syn på ungdomar leder till framgång för öppen ungdomsverksamhet. Den rapporten kommer jag att beställa omgående!
Självklart blomstrar kultur där delaktigheten står i centrum. En MYCKET lärorik och intressant dag!