Kulturbloggen – Cultus Arcticus

Kulturbloggen där vi pratar kultur i HELA Norrbotten

Ett gott skratt förlänger livet

Camilla Skiöld: Barn- och ungdomskulturshef 2011-11-18

Jag har nog Arvidsjaurs roligaste jobb! I morse åkte jag med en bullängd och lite choklad för att muntra upp Anders Ågren och Mattias Dahl som landade med sin turnébuss på Nyborgsskolan. Där skulle de under förmiddagen ta emot dagisbarn med sin föreställning Resväskan.

 

På en resväska hade de bilder – en öde ö, djungeln, öknen, Nordpolen, New York och till dessa platser skulle vi alla färdas tillsammans. Pedagogiskt höll Anders upp resväskan och frågade: ”Vart vill ni resa?” ”Till Lulé”, skrek ett barn och snabbt hängde alla andra barn på i kör: ”Lulé Lulé, Lulé!” som värsta hockeymatchen. Smidigt hamnade vi till slut i New York ändå och sedan var det dags igen. ”Lycksele” ropade en liten flicka. Så det blev att åka via Lycksele innan vi hämnade i öknen. Och nästa gång blev det ”Umé”. Och sedan ”Gotland” Oj, vad jag fick skratta! Anders och Mattias hade aldrig varit med på dessa geografiska turer med någon barngrupp förut!

Alldeles i slutet skulle barnen blunda och önska sig något. Lillgrabben bredvid mig, knep ihop ögonen hårt och sa med tydlig men svag stämma: ”En diskmaskin!” Vad blir det av en sådan grabb månne?…

Arbetsdagen avslutades med After Dagis-föreställningen Hallå Miró. Mårten Hedman lotsade oss igenom ett underbart fantasiland med inspiration från Joan Mirós konst, vacker musik och fyndig scenografi. Men innan föreställningen var det korv och festis för alla barn och deras föräldrar. Lilla Märta och Hanne hjälpte mig att sälja biljetter och ta hand om publiken. Lyckat!

Se världen med snöögon

Camilla Skiöld: Barn- och ungdomskulturchef i Arvidsjaur 2011-11-16

Den 6 februari kommer Riksteatern till mellanstadiet i Arvidsjaur med den påkostade produktionen Katitzy. Pjäsen är baserad på Katarina Taikons klassiska romanserie, så förhoppningsvis får biblioteket damma av lite gamla klassiker inför tillställningen. Föreställningen handlar om att hitta hem oavsett var man är och vem man är. Den handlar om fördomar och okunskap men också om gemenskap, kamp, familj, byråkrati, rättigheter och drömmar. Således väldigt aktuell för oss i Arvidsjaur där integrationsfrågor har högsta prioritet!

Det som är extra roligt är att bara Arvidsjaur och Kiruna som enda kommuner i Norrbotten, har erbjudit föreläsning med fokus på teman som demokrati, utanförskap och mänskliga rättigheter inför föreställningen. Nästa vecka ska vi få önska föreläsare till kommunens alla lärare och de som jobbar med integrationsfrågor.

Idag har jag också bokat en dansföreställning Snöögon för barn mellan 0-4 år. ” Föreställ dig att du vaknar en morgon till ett orört snötäckt landskap. Världen är ny och fin och ren. Allt ser annorlunda ut och det finns en stämning av hemlighetsfull poesi. Du ser världen med andra ögon, med SnöÖgon.” Här i Arvidsjaur lyser snön med sin frånvaro, men vad spännande det ska bli att få se hur småbarnsavdelningarna tar in snölandskapet, dansen och musiken. Jag har längtat att få göra något för de allra minsta!

Minimusikcafe och barnboksveckan

Camilla Skiöld Barn och Ungdomskulturchef i Arvidsjaur 2011-11-15

Tisdagen avslutades med ett härligt Minimusikcafé i Medborgarhusets entré. Vi har barnboksvecka i Arvidsjaur så sångerna kom från böckernas värld. Lågstadiekören sjöng under ledning av Ursula Ericsson och Anders Kristoffersson och däremellan var det allsång med publiken. Vilka härliga kids!

Bibliotekarien Inger Määkimaa varvade med att läsa barnens egna fantasy-berättelser. De hade gjort fantastikt spännande texter som de förgyllt med riktigt kusliga bilder. Allt kan läsas och beskådas på Arvidsjaurs biblioteket i veckorna två.

En lyckad liten tillställning!

Tuffa killar dansar alltid

Barn- och Ungdomskulturchef i Arvidsjaur Camilla Skiöld

2011-11-11

Statens kulturråd har tilldelat Arvidsjaurs kommun 125.000kr till Skapande skola-projekt. Det har möjliggjort att alla elever i byarna Moskosel och Glommersträsk har dans på schemat varje vecka med Josefine Carlsson från Dans i Nord.

I torsdags visade de upp sina färdigheter för låg- och mellanstadiet på Ringelskolan i Arvidsjaur. Vilka duktiga dansare de har blivit!

Därefter tog Boys Can Boogie Too över och visade upp en fartfylld break- och streetdance föreställning. Vilken show!

I dagarna två fick eleverna sedan workshops med dessa fyra grabbar från Luleå. Skitbra, kul och smärtsamt! Jag rekommenderar deras koncept till alla skolor och alla stadier.

Kultur, fantasi, klass och demkorati

Camilla Skiöld Barn- och ungdomskulturshef i Arvidsjaur 2011 11 01

”Ingen fantasi – ingen demokrati” inledde kulturministern Lena Adelsohn-Liljeroth och höll sedan ett brandtal för kulturen under andra och sista dagen av ”Av Egen Kraft” i Karlstad. Hon menar att skapande bör integreras mer i undervisning, för skapandekraften ökar både förmågan till inlärning och gör oss bättre rustade för att möta motgångar senare i livet. Kultur är nyckeln till barns och ungas uppfinnelserikedom, enligt kulturministern som vill verka för att stärka och utveckla barns och ungas rätt till kultur; inte bara för deras egen skull utan också för samhällets skull.

Därefter talade Ungdomsstyrelsens generaldirektör Per Nilsson. Retorikern Nilsson tog vid där Adelsohn-Liljeroth slutade – det vill säga med att hävda att alla barn och unga har rätt till kultur. Han menar att fritiden blir allt viktigare i ungas liv och ett sätt att skapa och spegla sin identitet: Vem är jag? Vad vill jag? Vad kan jag?

Per Nilsson utgick från Ungdomsstyrelsens rapport, När Var Hur -Om Ungas Kultur, för att fördjupa sin diskussion. Den visar till exempel att 68% av våra unga är aktiva kulturutövare om vi ser till de klassiska estetiska uttrycken (bild, musik, skrivande, dans, teater) där tjejer dominerar som brukare (76% kontra 61%). Men räknar vi även in lajv, stand-up, circus, slöjd, webbaserade uttryck etc. så är nio av tio unga aktiva kulturutövare och könsfördelningen jämn! Siffrorna visar också att kulturaktiviteten för tjejer avtar med åldern medan det är det motsatta för killar. Vad kan det bero på?

Dagens sista föreläsare, Susanna Alakoski, kanske mest känd som författare till Svinalängorna, pratade om problematiken för våra fattiga unga att få ta del av kulturen. Hon menar att kultur borde vara en mer integrerad del i läroplanen, så att barnen fullkomligt ska få plaska i kulturbad. ”Att inte bottna i kultur är det yttersta beviset för fattigdom.” Alakoski menar att identifikation kan vara avgörande i en människas liv och det är där kulturen spelar en stor roll. Barn som lever i fattigdom och social misär när inga drömmar. Att våga närma sig kulturyttringar kan hjälpa barnet att utveckla en talang som kan få bli en dröm och skapa en identitet. Alakosko har precis gett ut sin första barnbok Dagens Harry som speglar en liten familj – far och dotter – och hon läste ur den för att summera och avrunda. En perfekt julklapp till min yngsta dotter, tänker jag!

”Av Egen Kraft” avslutades med diskussion i tvärgrupper och tre unga spanare som fick avrunda kulturdiskussionen med moderator Gabriella Ahlström. De hade tjuvlyssnat och iakttagit och deras analyser resulterade i igenkännandets skratt och applåder. ”Förr förfasade sig vuxenvärlden över att deras barn gick till folkparken och dansade, men idag när ungdomar beger sig till graffittiväggen blir de påhejade av kulturetablissemanget” var en kommentar; en annan var: ”Fler kommer att göra mer kultur tillgängligt för ungdomar!”. Vackert så…

För att summera – två dagar av nya möten, ny kunskap och utbyte av erfarenheter – varierande och stärkande!

Av egen kraft!

Camilla Skiöld Barn- och ungdomskulturchef i Arvidsjaur

20111031

Gled i morse in på perrongen till staden där solen alltid skiner för att bevista ”Av Egen Kraft” – en konferens om barn och ungas rätt till Kultur. Och visst sken solen i Karlstad även idag!
Efter en härlig öppning i dansens och sångens tecken
Defiition of Dance http://dans-i-varmland.regionvarmland.se/om-var-verksamhet/danskunskapandeprojektet/definition-dance-0 och Wermland opera http://www.wermlandopera.com/evenemang/crazy-for-you bjöds vi på ett föredrag av Paul Collard som hyllar barns egen initiativkraft i lärandeprocessen. Delaktighet och inflytande i undervisningen gynnar betyg, kreativitet och välbefinnande, menar Collard. Se www.cceengland.org
Under eftermiddagen deltog jag i två seminarier och en skrivworkshop. Under rubriken ”Kulturskolan 2030” diskuterades de utmaningar som kulturskolan står inför. Jag fick många bra tankar med mig hem!
Jonas Agdur (KEKS) utgick från aktuell forskning på fyra fritidsgårdar för att visa hur en utvidgande syn på ungdomar leder till framgång för öppen ungdomsverksamhet. Den rapporten kommer jag att beställa omgående!
Självklart blomstrar kultur där delaktigheten står i centrum. En MYCKET lärorik och intressant dag!

Framtidens Kulturskola?

Camilla Skiöld Barn- och ungdomskulturchef

2011 10 17

Så här snygg blev biljetten Felicia, min dotter tillika praktikant, gjorde. Jag börjar bli så bortskämd, så jag vill inte alls återlämna henne till skolan efter höstlovet!

Min dröm, eller kanske snarare vision, är en kulturskola som förutom musik och dans även skulle innefatta bild (foto och film inkluderat) och drama. Jag har redan i hemlighet utsett och inrett lokal och i denna, min drömkulturskola, finns det också plats för ungdomar som bara vill få ”hänga” mitt ibland all denna sjudande kreativitet. Oj, vad mycket kul vi skulle kunna ha där!

Ja, nu sitter jag i Haparanda och drömmer. Imorgon är det kommun- och landstingsträff på Folkets Hus. Bland annat ska Norrbottens kulturplan för 2012 diskuteras. Det ser ut att bli en intressant dag.

Folket bio är folkets bio

Camilla Skiöld: Barn- och ungdomskulturchef i Arvidsjaur

Har idag fått en praktikant – min dotter Felicia som ska hjälpa mig under två veckor. Hon går Media på Strömbacka i Piteå, så hon kommer att bli riktigt användbar. Vilken lyx! Och så är det mysigt att få ha henne på nära håll ett tag… Idag har det varit mycket kontorsarbete, fakturering av kulturskoleelever och sådant som ingen vill läsa om på en blogg. Men jag vill ändå slå ett slag för Folkets bio. Idag bokade jag en film till förskolan, för att fira Bästa Skolkommun 2011, och imponerades både över urvalet och hur billigt det är. 1.000 kronor! www.folketsbio.se. Vi har beställt
Vem är var? i regi av Jessica Laurén. Det är illustratören och barnboksförfattaren Stina Wirséns kluriga teckningar Vem som blir film för andra gången. Kul för de små!

Alla beställningar till Norrbottensmusiken är godkända idag. Det blev 16 föreställningar allt som allt
under 2012 och en väldigt fin bredd – folkmusik, visor och rock i en härlig blandning. Elever från högstadiet och gymnasiet var med på utbudsdagen 1:a september och de har också varit med och röstat fram vilka artister som ska komma till Arvidsjaur. Långkalsong, Olivias poesiorkester och Arctic Light var främsta favoriterna i årets omröstningen!

Om våndan att vara eller icke vara strategiskt förberedd

Camilla Skiöld Barn- och ungdomskulturchef Arvidsjaur

2011 10 28: Snabbt for jag iväg till Stockholm och ungdomsstyrelsens andra, men min första, nätverksträff gällande ungdomspolitik. Lite väl snabbt… eftersom jag oproffsigt nog inte hade läst in mig på ämnet ”hur jobbar Arvidsjaurs kommun med ungdomspolitik sett ur ett strategiskt plan?”.

Bara att definiera begreppet ”ungdomspolitik” är komplicerat! Vilket ord! Och hur länge räknas man egentligen som ungdom? Till 18? Till 24? Till 30? Ja, det tycks variera. Hur jobbar man med ungdomsinflytande och delaktighet utan att klumpa ihop alla ungdomar eller ska man hellre prata om medborgarinflytande?

Ja, vad man än kommer fram till är det viktigt att det blir verkstad av alla vackra skrivna ord. Men det tycks samtidigt vara så att utan struktur blir det heller ingen verkstad.

Många kommuner inspirerade med sina goda exempel, men jag inser också att implementering är komplicerat. Lätt hamnar frågan på Kulturförvaltningens bord istället för att få samma genomslagskraft i allt beslutsfattande som till exempel Agenda 21 har fått.

Sundsvall, Umeå och Härnösand verkar ha kommit långt! Umeå har två ungdomssamordnare som väljs på två år. Där får ungdomarna vara med att sätta agendan. Jag tror en inspirationsresa till Umeå vore på sin plats för Arvidsjaurs kommun! Vi har varken ungdomsråd eller ungdomsombud. Vi har medverkande ungdomar och ibland delaktiga. Men har de reellt inflytande? – Antagligen inte!

En kväll i Stockholm blir så mycket trevligare i kulturens anda: Först ”Cirkus Orion”, en kärleksfull berättelse med akrobater, hästar och hundar och sedan en fantastiskt god kolgrillad oxfilé med ett glas Simonsig – röd Cabernet Sauvignon från Sydafrika – på Mäster Anders. Ah!

 Cirkus Orion

Arvidsjaur goes internationell

Camilla Skiöld Barn- och ungdomskulturchef  

2011 10 27: Tack alla inblandade för den internationella veckan i Arvidsjaur – ungdomar, föreningar, sponsorer, skola, tillväxtenheten, kyrkoherde Ingrid Pavval och kulturchef Kristina Grubbström! Att fokusera på ungdomar var viktigt och behövligt och jag vet att samtalet är igång, både via sociala medier och IRL.

Alla fick ta del av den kvicke debattören Leo Razzak, film- och äkta makarna Othman Karim och Malin Holmberg-Karim med filmen För Kärleken och slutligen en fantastisk festkväll med AiloCrash som höjdpunkt. Tre programpunkter som ur olika perspektiv var mycket lyckade!

Högstadiet bokade in hela veckan med workshops och föreläsningar – allt ifrån matlagning och dans till berikande föreläsningar och samtal. En eloge bör också ges till hotell- och restaurangprogrammet för deras engagemang och välsmakande buffé av internationella läckerheter i en samisk vacker inramning.

Detta var tredje året – nu hoppas i vilket fall jag på ännu ett år!

Ailu Crasch rockar fett på Medan

Foto: Felicia Skiöld