Barn och unga

Situationskomik för de allra minsta

Boulevardteatern och TAPPA BORT
Piteå (18.e mars), Arvidsjaur (19.e mars) och Arjeplog (20.e mars)

“…mild slapstickkomik, små knasigheter, mysroliga tokerier och poetiska variationer talar direkt till barnen… man nuddar vid rent existensiella dimensioner. Därtill färgstark och varierad teatermusik av Jörgen Aggeklint” Karin Helander SVD

Vad kan man tappa bort? Och kanske hitta igen…Sin mamma eller pappa…en kompis…sin snutte…sig själv? Vad händer när man står på huvudet? Har man tappat bort golvet då? Eller vad händer när man hittar något som man inte visste att man tappat bort. Lekfullt och absurt, musikaliskt och poetiskt! Situationskomik för de allra minsta om tre kompisar som tappar bort.

OFFENTLIGA FÖRESTÄLLNINGAR

Piteå söndag 18.e mars

Arvidsjaur måndag 19.e mars

FÖRSKOLEFÖRESTÄLLNING

Arjeplog tisdag 20.e mars – sluten föreställning i förskolan

 

 

 

om modet att säga ifrån, och hur det som nyss var trasigt och utan idé kan bli helt och nytt – och rentav magiskt.

En saga om längtan och drömmar för barn från 4 till 8 år. På sin Norrlandsturné är det Piteå Kommun som öppnar upp för en offentlig föreställning med teatersällskapet MASTHUGGSTEATERN och deras finstämda tolkning av Tove Janssons berättelse HEMULEN SOM ÄLSKADE TYSTNAD

Hemulen har hela sitt liv arbetat på släktens tivoli, dagarna i ända omgiven av folk och ljud. Men egentligen längtar han efter den stora underbara tysta ensamheten. När tivolit förstörs av ett ihållande regn får Hemulen äntligen gå i pension och börja ett nytt eget liv i farmoderns gamla övergivna park.

I parken är det grönt och vänligt, klingar bäckar, finns tusen nypon. Det är tyst och ensamt och Hemulen trivs. Men snart knackar de små homsorna på: De har räddat en del av de söndertrasade sakerna från nöjesfältet och hoppas nu att Hemulen ska bygga upp alltsammans igen.

Hemulen som älskade tystnad är en saga om modet att säga ifrån, och hur det som nyss var trasigt och utan idé kan bli helt och nytt – och rentav magiskt.

 

Föreställningen har interaktiva inslag och inleds med en kort workshop där barnen får undersöka och framställa olika ljud, allt ifrån tivolits karuseller till trädens sus i Tystnadens park.

Det här är Ett samarrangemang mellan Riksteatern Norrbotten och Piteå Kommun
Förköp Piteå Stadsbibliotek

SÖNDAG 18.e februari
kl: 14:00 – 14:45
Christinasalen Piteå

En ytterst angelägen barnteaterföreställning

 

Varje år bidrar Riksteatern Norrbotten med turnéstöd till scenkonst för barn -och ungdom. Det är vårt högst prioriterade uppdrag. Cirka 6.500 barn! runt om i Norrbotten får varje år del av högkvalitativa föreställningar tack vare gott samarbete mellan Riksteatern Norrbotten, kultursamordnare i din kommun och Region Norrbotten. Tillsammans möjliggör vi bland annat att Umeåbserade Ögonblicksteatern och föreställningen LITEN SOM EN MYRA – MÄKTIG SOM EN VAL kommer till Kiruna, Gällivare och Haparanda den 19-21 mars. Det är vi mycket glada och stolta över!

ÖGONBLICKSTEATERN är ett Umeåbaserat teatersällskap som alltid driver en högst angelägen och utforskande repertoar.

I föreställningen LITEN SOM EN MYRA – MÄKTIG SOM EN VAL leder de oss ut på en resa tillsammans med barn i lågstadiet. En omvälvande, magisk resa full av möten med människor och djur på olika platser i vår värld. Vi får simma med valar som berättar om det livsviktiga havet. Och vi får rädda en sjöfågel som har plast i magen.

Vi blir miljöaktivister och fredsskapare, läkare och forskare. Massor behöver göras och det går att göra mycket. Vi lär oss om världen tillsammans med vår publik. Vi blir förfärade, förundrade och förälskade. Det blir en resa också i oss själva där vi kan få perspektiv på vår egen plats i världen och vårt ansvar för oss själva och andra levande varelser.

Det är angeläget, berörande, förfärande, roligt, fantasieggande, vackert och gemensamt.Vi önskar lågstadiebarnen i Kiruna, Gällivare och Haparanda varmt välkomna till föreställningen!

ÄLSKAD TRADITION LOCKAR TUSENTALS AV BARN

LULE STASS – Barn -och Ungas egna teater i Norrbotten

LULE STASS inför sin första repetition i Stadsparken innan ”lucköppningen” 1.a december. Ensamblen fr.v – Sara Pietikäinen, (Anna Björk på Riksteatern Norrbotten), Nettan Öhrvall, Gustav Ekman Mellbin, Hampus Anveden, Jonna Valikainen & Per Sundberg

Ett av LULE STASS mest kända och älskade projekt är Julkalendern i Stadsparken i Luleå. Idag startade repetitionerna på plats i Stadsparken.  Varje år når de ca 9000 barn med familjer. Föreställningen har blivit en tradition och årligen kommer mängder av barn i alla åldrar, både lulebor och tillresta, föräldrar och andra vuxna, till Stadsparken för att njuta av årets föreställning. I Tomteskogen bor Tomtefamiljen och de hälsar alla hjärtligt välkomna till föreställning 1-24 december varje år.

Och LULE STASS är så mycket mycket mer. Ett Norrbottniskt turnerande teatersällskap med en repertoar som erbjuder högkvalitativa föreställningar, utbildningar, kurser, skapande skola & sjukhus clowner för Barn -och Unga.  Mycket spännande ligger framför oss inför 2018 – gå in på LULE STASS hemsida och se till att just din kommuns Barn -och Unga får ta del av deras fantastiska utbud . LULE STASS gör en stolt att vara Norrbottning & Främjare av Scenkonst för Barn -och Unga. http://lulestassteater.se/

Teatervåren för barn och unga!

Nu är teatervåren här för alla barn och unga. Riksteatern Norrbotten har förmedlat 16 teaterturnéer på våra skolor som spelar ett 70-tal föreställningar runt om i Norrbotten under vårterminen 2013. Utöver detta samverkar vi i LUBU-festivalen. Detta innebär att kring 9000 barn och ungdomar i Norrbotten kommer att få uppleva teater i vår, tack vare förmedlingsverksamheten.

Flygräddare av Unga klara och Riksteatern är en av de turnéer som kommer att spelas i vår. Riksteatern har ett sammarbete med LUBU och kommer att tillgodo se buss till 600 barn från 5 kommuner för att åka till Piteå och se föreställningen.  För mer info klicka HÄR!

Charlies unge av Pantomimteatern ger Charlie Chaplins stumfilmsklassiker nytt liv på scenen. 14 föreställningar i sex kommuner under april och maj framförs.

 Mullis och blixten av Norrbottensteatern får de lite yngre barnen i för förskoleålder runt om i länet lära sig att skilja på mitt och ditt. Läs mer HÄR!

<3 Mig av ung utan pung. För högstadiet och gymnasiet. Om vad som egentligen händer på internet, skiljer det sig så mycket från verkligheten? Läs mer HÄR!
Plask! Under sommaren kommer under sommaren som en sommarteater. Ett blött äventyr för familjen om sommarvikarierande parkarbetare som dyker upp vid plaskdammen för att åtgärda ett problem. Men det går inte riktigt som de har tänkt sig…
För mer info klicka HÄR!

LUBU-festival i Luleå och Piteå 6-10 maj bjuds närmare 3000 barn i Norrbotten på buss och teater till Luleå eller Piteå. Under fem dagar visas närmare 50 barn- och ungdomsföreställningar från sju scener.
Läs mer på www.lubu.se 

Höstens barn- och ungdomsteater på skolorna

 Sju teaterföreställningar turnerar våra skolor i höst och närmare 50 spelningar planeras. Det innebär att minst 5000 barn och ungdomar kommer att möta teater i höst i Norrbotten. I dag har Riksteatern Norrbotten hälsat på i P4 Norrbotten och pratat om kultur i skolorna i allmänhet och teater i höst på skolorna i synnerhet.

Lyssna på radioklippet!

”Vem kan du älska” med Teater Tropos från Västerås spelar under septeber i Piteå, Arvidsjaur, Luleå och Jokkmokk. En föreställning som väcker frågor kring hedersrelaterat våld,normer och fördomar. Läs mer!

”Surrender” – En världspremiär från Riksteatern den 3 oktober i Boden. Baserad på Astrid Lindgrens stipendiaten Sonya Hartnetts roman med samma namn (Ninni Tersman står för manus) och med musik av  Little Majorettes. Läs mer!

”Det brinner! Det brinner!” av Sundsvallsgruppen Teater Soja för de minsta turnerar också i oktober. Läs mer!

”Skuggdetektiverna” av Umeågruppen Skuggteatern bjuder på mysterier och deckorgåtor för lågstadieklasser i Porjus, Vuollerim, Arvidsjaur, Boden, Luleå och Piteå (I Piteå kan offentligheten lösa mysteriet lördag 28 oktober i Christinasalen) Läs mer!

”Kontaktannons 2012 – ekot från serverhallarna” med Teater Scratch. För högstadiet och gymnasiet. Vilken frustration och känsla av livslögn krälar bakom rakhylvar, hårförlägningar och käcka faceboookuppdateringar? Läs mer!

 

”Kackelirackel” med Lule Stass åker vidare med sin fysiska teater genom länet och träffar barn i förskole- och lågstadieåldern efter en hel rad sommarföreställningar på Norrbottens museeum. Läs mer!

När vinterns stjärnor lyser här” spelar runt 20 föreställningar och turnerar övervägande delen av våra kommuner och gymnasier i Norrbotten. Hur har språkpolitiken påverkat vår syn på identitet, människovärde och synen på vårt norrbottniska kulturarv? Hur påverkar det oss än idag och varför vill ingen prata om det? 

Med prisbelönta Josette Bushell-Mingo vid regirodret och sju språk på scenen förväntas detta bli årets snackis. Läs mer!

LÄNK-festival på Norrbottensteatern 4-5 maj

Riksteatern Norrbotten bjuder tillsammans med Norrbottensteatern och Riksteatern på LÄNK-festival, som en av fem orter i Sverige.

Fredag 4 maj Norrbottensteatern

18:00 ”En vampyrberättelse”, Umeå Scen 2

20:15 ”Det som en gång var fet jävla äng”, Kalix, Teaterhögskolans scen

Lördag 5 maj Norrbottensteatern

13:00 ”En vampyrberättelse”, Skellefteå, Teaterhögskolans scen

16:00 ”Allt som lever här dör”, Stockholm, Scen 2

Norrbottenskuriren 4 maj 2012:

Det råder brist på färsk dramatik för stora ensembler och med intressanta roller skrivna för kvinnor. Genom projektet Länk vill Riksteatern ge unga teateramatörer möjlighet att jobba med aktuella pjäser skrivna av proffs. Satsningen är ett samarbete med fem av landets länsteatrar. På Norrbottensteatern invigs i dag en tvådagarsfestival med  nyskrivna verk spelade av ungdomar.
– Det är första året i Sverige men det finns en brittisk förlaga som heter Connections och man har även kört konceptet i Norge. Tanken är att vi ska köra vartannat år, säger Åsa Lundmark, teaterkonsulent i Norrbotten.”
LÄS HELA ARTIKELN HÄR

Katitzi har kommit till Norrbotten!

I går kom hon – den efterlängtade Katitzi! I Boden på Hidursborg fick över 500 barn möjlighet att träffa henne i egenskap av ”nyinflyttad på en gård nära dig”.

En modig pjäs som inte värjde för de ord och de fördomar som vi lever med varje dag. En storslagen produktion av Riksteatern med snygga scenlösningar och musikarrangemang från tango till hip hop. När Katitzi drar vidare kommer närmare 2000 barn i Norrbotten att ha sett föreställningen och välkomnat henne som sin nya granne.

Läs Norrbottenskurirens recension  HÄR

Ett gott skratt förlänger livet

Camilla Skiöld: Barn- och ungdomskulturshef 2011-11-18

Jag har nog Arvidsjaurs roligaste jobb! I morse åkte jag med en bullängd och lite choklad för att muntra upp Anders Ågren och Mattias Dahl som landade med sin turnébuss på Nyborgsskolan. Där skulle de under förmiddagen ta emot dagisbarn med sin föreställning Resväskan.

 

På en resväska hade de bilder – en öde ö, djungeln, öknen, Nordpolen, New York och till dessa platser skulle vi alla färdas tillsammans. Pedagogiskt höll Anders upp resväskan och frågade: ”Vart vill ni resa?” ”Till Lulé”, skrek ett barn och snabbt hängde alla andra barn på i kör: ”Lulé Lulé, Lulé!” som värsta hockeymatchen. Smidigt hamnade vi till slut i New York ändå och sedan var det dags igen. ”Lycksele” ropade en liten flicka. Så det blev att åka via Lycksele innan vi hämnade i öknen. Och nästa gång blev det ”Umé”. Och sedan ”Gotland” Oj, vad jag fick skratta! Anders och Mattias hade aldrig varit med på dessa geografiska turer med någon barngrupp förut!

Alldeles i slutet skulle barnen blunda och önska sig något. Lillgrabben bredvid mig, knep ihop ögonen hårt och sa med tydlig men svag stämma: ”En diskmaskin!” Vad blir det av en sådan grabb månne?…

Arbetsdagen avslutades med After Dagis-föreställningen Hallå Miró. Mårten Hedman lotsade oss igenom ett underbart fantasiland med inspiration från Joan Mirós konst, vacker musik och fyndig scenografi. Men innan föreställningen var det korv och festis för alla barn och deras föräldrar. Lilla Märta och Hanne hjälpte mig att sälja biljetter och ta hand om publiken. Lyckat!

Se världen med snöögon

Camilla Skiöld: Barn- och ungdomskulturchef i Arvidsjaur 2011-11-16

Den 6 februari kommer Riksteatern till mellanstadiet i Arvidsjaur med den påkostade produktionen Katitzy. Pjäsen är baserad på Katarina Taikons klassiska romanserie, så förhoppningsvis får biblioteket damma av lite gamla klassiker inför tillställningen. Föreställningen handlar om att hitta hem oavsett var man är och vem man är. Den handlar om fördomar och okunskap men också om gemenskap, kamp, familj, byråkrati, rättigheter och drömmar. Således väldigt aktuell för oss i Arvidsjaur där integrationsfrågor har högsta prioritet!

Det som är extra roligt är att bara Arvidsjaur och Kiruna som enda kommuner i Norrbotten, har erbjudit föreläsning med fokus på teman som demokrati, utanförskap och mänskliga rättigheter inför föreställningen. Nästa vecka ska vi få önska föreläsare till kommunens alla lärare och de som jobbar med integrationsfrågor.

Idag har jag också bokat en dansföreställning Snöögon för barn mellan 0-4 år. ” Föreställ dig att du vaknar en morgon till ett orört snötäckt landskap. Världen är ny och fin och ren. Allt ser annorlunda ut och det finns en stämning av hemlighetsfull poesi. Du ser världen med andra ögon, med SnöÖgon.” Här i Arvidsjaur lyser snön med sin frånvaro, men vad spännande det ska bli att få se hur småbarnsavdelningarna tar in snölandskapet, dansen och musiken. Jag har längtat att få göra något för de allra minsta!