Okategoriserade

NY FRISKA RESURSER TILL ARRANGÖRERNA I LÄNET VIA PUBLIKUTVECKLING SMÅ SCENER!

gamla småplatsstödet och Arrangera Under Samverkan =

PUBLIKUTVECKLING SMÅ SCENER

STÄRKTA INSATSER

Det nya stödet ”Publikutveckling Små scener” fördelas av Riksteatern med projektmedel från Region Norrbotten, samtliga Norrbottens Kommuner, Norrbottens Bygdegårdsdistrikt och Folkets Hus och Parker.

Kriterierna påminner till stor del om de tidigare två stöden så tillvida att det gäller för professionella scenkonstarrangemang utanför centralort eller i glesbygdskommuner under 3500 personer i befolkning. Nytt är att det finns en riktning som gäller just arrangörsutvecklande och mer specifikt publikutvecklande insatser och att stödet enbart kan sökas av Riksteaterföreningarna ute i länet. Dock kan din kommuns Riksteaterförening stå som medarrangör och behöver alltså inte vara huvudansvarig.

CENTRALORTEN & LANDSBYGD BYGGER KULTURBROAR

Det har sett lite olika ut i länets kommuner och våra Riksteaterföreningar när det gäller gemensam repertoarplanering för landsbygden. Med det nya stödet hoppas vi på ett stärkt samarbete, nya uppslag och idéer, utforskande och spännande repertoar. Ta kontakt med din närmaste Riksteaterförening om din byaförening önskar arrangera ett scenkonstarrangemang för småplats:

Arjeplogs Riksteaterförening  
Arvidsjaurs Musik- och riksteaterförening
Bodens Riksteaterförening 
Gällivare Riksteaterförening
Haparanda Riksteaterförening
Jokkmokks Riksteaterförening
Kalix Riksteaterförening
Kiruna Teater- & Musikförening
Luleå Riksteaterförening
Pajala kommun Arrangörsförening Riksteatern
Piteå Riksteaterförening
Älvsbyns Riksteaterförening
Överkalix Riksteaterförening
Övertorneå Riksteaterförening

UTBUDSFÖRSLAG och STÖDNIVÅ HÖSTEN -18

För att ge alla arrangörer lite hjälp på traven finns det ett sammanställt, föreslaget utbud som presenteras på SCENKONST I NORR tillsammans med ansökningsinformation m.m. Webbsidan är tidigare mest känd som grundval för skolkulturutbudet i norr men kommer nu alltså att fullt ut tas i besittning även av ”Publikutveckling Små scener”.

Och nu det mest spännande av allt – hur mycket pengar kan jag som arrangör få genom detta? Jo, med tanke på att vi i år pga av startsträckan bara har höstsäsongen att fördela så är beslutet för i år att vi i Norrbotten erbjuder;
upp till 4000kr för resa och boende samt
50% eller max 4000kr/föreställning
för de föreställningar som ordnas i enlighet med stödets kriterier kring geografi och inriktning! Sammanlagt upp till 8000kr per arrangemang.

Vi rekommenderar ett snabbt besök för att titta på utbudet för hösten, många av föreställningarna är redan i gång med att turnéplanera och det finns ju även mycket annat som kan passa er som en lämplig utmaning.  Läs mer här!

 

Äntligen – Familjen Kaos har korsat länsgränsen och är bäst på scen just nu!

DE REDAN FRÄLSTA – ”Det är galet, påstridigt och storvulet om vartannat. Det är fullt möjligt att det kommer att skrivas ”Kronlöf” på ett antal röstsedlar vid riksdagsvalet den 9 september.” Strålande recension i Svd – bäst på scen just nu!

Nu säljs det biljetter som smör i solsken – boka här

ÄLVSBYNS RIKSTEATERFÖRENING 8.e feb kl: 19:00
BODENS RIKSTEATERFÖRENING 9.e feb kl: 19:00
LULEÅ RIKSTEATERFÖRENING 11.e feb kl: 19:00
PITEÅ RIKSTEATERFÖRENING 13.e feb kl: 19:00

Gänget bakom Riksteaterns succéföreställning Slå pattarna i taket är tillbaka, nu kommer de till Norrbotten med föreställningen De redan frälsta. Regi Astrid Menasanch Tobieson.

2018 är det valår och det är Sveriges politiska landskap som nagelfars med humor och musik i föreställningen De redan frälsta.

DE REDAN FRÄLSTA fokuserar på det kommande valåret och som vanligt är humor och musik Familjen Kaos vapen när dom angriper känsliga ämnen i det politiska landskapet i Sverige. Föreställningen riktar blicken mot oss själva – vart står vi i allt som händer i världen? Går det ens att ha koll? Vilka är dom som påstår att dom har koll? Så välkomna till en kväll med musik, humor, snabba svängar och en hel del svordomar! hälsar Bianca och Tiffany Kronlöf, Thom Gisslén och Astrid Menasanch Tobieson.

 

… om lycka, krig, flykt och hopp

Varmt välkommen till föreställningen i arrangemang av LULEÅ RIKSTEATERFÖRENING

”Var är mitt hem?” – en sann historia, berättad av huvudpersonen själv.

LÖRDAG -02-03
Tid: 19:00
Plats: Luleå, Lillan
Biljettinfo: Ordinarie. 200:- Ordinarie, scenpass: 160:- Ungdom tom 25 år: 100:- Ungdom tom 25 år med scenpass: 75:-
BOKA BILJETT HÄR


Det går inte en dag utan att dystra rapporteringar om människor på flykt från krigsdrabbade områden tränger sig in på bara skinnet. Hur känns det att vara stämplad som en illegal människa? Hur lätt är det egentligen att starta ett nytt liv i ett nytt land?

Efter en framgångsrik Riksteaterturné våren 2016 åker skådespelaren Danjin Malinovic återigen på turné med sin gripande föreställning ”Var är mitt hem?”.

Ensam på scen berättar Danjin om hur hans lyckliga uppväxt i det forna Jugoslavien fick ett brutalt slut när inbördeskriget bröt ut. Med egna ord och bilder tar han med oss på sin flykt som går via ett korrupt Moskva till Sverige där det visar sig att allt inte blir som han har tänkt sig. Här tvingas han att leva som illegal. Han är bara ett barn. Officiellt sett existerar han inte, han lever vid sidan av men samtidigt mitt i det svenska samhället. Ta del av hans historia som pendlar mellan skratt och allvar utan att lämna någon i publiken oberörd.

Danjin Malinovic är skådespelare och har arbetat på Helsingborgs Stadsteater där han har medverkat i ”Möss och människor” och ”Trettondagsafton” i regi av Michael Cocke. En dag berättade Danjin om sin barndom och om sin flykt till Sverige. En berättelse som berörde Michael djupt och som resulterade i föreställningen ”Var är mitt hem?”. Monologen har fått ett varmt välkomnande och berört sin publik djupt, både i skolor och på offentliga föreställningar. Nu finns chansen att på nytt ta del av denna oförglömliga berättelse. En stark men också hoppingivande historia som bör höras av många öron.

“Det är sällan jag känt mig så berörd av en teaterföreställning… […] Det är där teatern kan förmedla det som ingen nyhetssändning kan. […] Vi i publiken gråter och skrattar… […] Jag tror att ord som medmänsklighet, förståelse, empati får en verkligare innebörd efter att ha sett ‘Var är mitt hem?’.” Christina Busck, Hälsingetidningar

”En kväll som ingen lär glömma, där Danjin med inlevelse, värme och stor humor gestaltade sitt eget öde, som är nog så typiskt för de senaste decenniernas europeiska historia.”
Helsingborgs Dagblad

”Danjin Malinovic ställer sig upp och ger många fler en röst. Det är mycket starkt.”
Arbetarbladet

”’Var är mitt hem?’” är tragiskt nog mer aktuell än någonsin. Den ger publiken något att tänka på: om flykt, om att förlora allt, om att vara utlämnad, om hopp och integritet – och om medmänsklighet.” Lars Ring, Svenska Dagbladet

 

Succé i Piteå och Boden – nästa Kiruna och Jokkmokk!

Nu drar FATTA! med Cleo och Juck genom Norrbotten

Efter jubel och stående inrop uppvaktade Linnéa Byberg från Bodens Riksteaterförening ensemblen i logen med tack och som gåva en insatt summa till föreningen; Kvinna till Kvinna. foto Dan Jåma

Nu så – i svallvågorna av rörelsen #metoo har den ideella medlemsföreningen Fattas budskap dragit ut på Riksteaterturné. Igår Piteå, ikväll Boden och sedan Kiruna och Jokkmokk. Budbärare är en av Fattas initiativtagare – rapartisten och låtskrivaren CLEO, samt dans- och performancekollektivet JUCK som med rötter i streetdance arbetar utifrån samtida samhällsdebatter om genus, sexualitet, femininitet, etnicitet och normkreativitet. Med verklighetsbaserade texter, dans, musik och film har dom iscensatt föreställningen FATTAs budskap om att arbeta mot sexuellt våld och för samtycke.

Bra publikarbete ger resultat – 285 såg föreställningen

I publiken fanns bland annat Emil, Desy och Milla från ”Fria Emilia årskurs 8 i Boden. – Vi är förberedda på FATTA! och föreställningen och vi har pratat om det här i skolan, sa en förväntansfull Desy i publikvimlet.

– Det kändes att Bodens Riksteaterförening gjort ett gediget publikarbete inför vår föreställning ikväll, sa en nöjd turnéledare Åsa Hannesdotter bakom scenen. – Nu ska vi hämta krafter med ett par vilodagar, sedan drar vi vidare norrut mot Kiruna och Jokkmokk.

 

 

NORRBOTTENS REGIONALA DANSRÅD

RIKSTEATERN NORRBOTTEN har i uppdrag att vara en aktiv del i dansens utveckling i Norrbotten – det är ett för oss angeläget uppdrag. Vi ingår i det REGIONALA DANSRÅDET under ledning av Region Norrbottens kulturenhet tillsammans med LÄNSDANSKONSULENT, DANS I NORD och DANSCENTRUM NORR

fr.v – Tanja Andersson/Danscentrum Norr, Marie Larsson Sturdy/Dans i Nord, Eva Jonsson/Kulturstrateg Region Norrbotten, Anna Björk/Riksteatern Norrbotten, Amanda Billberg/Danscentrum Norr och Erika Pettersson Pekula/Länsdanskonsulent

Idag har vi haft årets första möte hos DANS I NORD i Piteå för att diskutera gemensam handlingsplan, samverkansprojekt, framtida repertoar, satsningar på Barn och Unga, kompetenshöjande satsningar och behov – allt för att bereda och utveckla goda förutsättningar för den fria danskonsten i Norrbotten.

RIKSTEATERN NORRBOTTEN och LÄNETS SAMTLIGA RIKSTEATERFÖRENINGAR har ett gemensamt utstakat mål att vara stolt över som Norrbottning – att verka för ett stärkt dansarrangörsnätverk och samordna och utveckla repertoar -och publikutvecklingsprojekt med
DANSEN I FOKUS. Våren 2018 års samlade dansrepertoar finner du bäst på:

FÖRESTÄLLNINGAR DANS I NORD
DANSKALENDER DANSCENTRUM NORR

 

GÅ BANANAS i ÖVERKALIX

Dags för hela familjen att gå bananas med en rad djungelhits i en fartfylld konsert på FOLKETS HUS i BRÄNNA med det legendariska bandet Electric Banana Band och radarparet Trazan och Banarne.


Nu är en årstid då vi alla behöver en energi-kick – med glädje, sång och musik – gunga och sjung med i djungelhitsen tillsammans med det coola Electric Banana Band.

ÖVERKALIX RIKSTEATERFÖRENING bjuder in till sin första digitala föreställning och det med inte mindre än tillsammans med
Electric Banana Band.

Ta närmaste lian till denna unika familjeföreställning och kom och digga loss med det djuriskt coola bandet med
Lasse Åberg, Klasse Möllberg, Janne Schaffer.
Go Bananas!

Det ska bli jättekul att bli bio-dynamiska”, hälsar Lasse alias Trazan/Tigern.

Biljetter säljs i kassan från kl 17.

TISDAG 30.e januari

Varmt välkomna!

 

 

 

 

GOTT NYTT SPELÅR!

… nu kavlar ALLA ELDSJÄLAR upp ärmarna & öppnar sina sinnen för kommande år och arbete för Publik och Repertoar! Härlig och ödmjuk känsla att veta att alla Riksteaterföreningar i Norrbotten nu står beredda att leverera fantastisk scenkonst till alla oss i länet under 2018.

Riksteatern Norrbotten kallar till ÅRSMÖTE den 7 april 2018.

Lokal: Hotell Polar, Älvsbyn
Preliminärt program 7 april:
12.00 Gemensam lunch
13.00 Årsmöte Riksteatern Norrbotten
14.30 Kaffepaus följt av information/diskussion kring Repertoar och Arrangörssamverkan
17.30 Gemensam middag

På söndag den 8 April erbjuds det en kursdag ur Riksteaterns kursutbud. För kursdeltagare erbjuds kostnadsfri middag samt övernattning lördag kväll.
 Anmälningsmöjlighet samt mer information om helgen kommer att skickas ut via mail och post till respektive riksteaterförening i Norrbotten samt hittas på vår hemsida vid månadsskiftet jan-feb.

Läs mer: Kallelse till Årsmöte RTN 2018
Alla Riksteatermedlemmar är varmt välkomna!
Är du inte medlem?

Bli medlem i DIN Riksteaterförening

Gillar du kultur? Bli medlem! Som medlem stödjer du din orts kulturliv och blir samtidigt förmånsgäst på en mängd teatrar i hela Sverige.

Därför ska du bli medlem i Riksteatern:
– du stödjer kulturen på din egen ort och i hela landet.
– du får medlemstidning och rabatt på scenkonstbiljetter.
– du får vara med och bestämma kulturutbudet där du bor.

Medlemsavgiften är 150 kronor per år. Ungdomar under 26 år betalar 50 kronor.
här kan du läsa mer och bli MEDLEM I DIN LOKALA RIKSTEATERFÖRENING

BODENS RIKSTEATERFÖRENING NATIONELLT PRISAD

I lördags uppvaktades delar av Bodens Riksteaterförening av Riksteaterchef Magnus Aspengren. fr.v: Eva Stenberg, Annica Johansson, Linnéa Byberg, Lotta Styvén

PANG! Den 1 augusti gick startskottet för Riksteaterns värvningstävling och vi säger STORT GRATTIS till Bodens Riksteaterförening som ökat sitt medlemsantal med hela 53,9%!! Det blev en hedrande 2.a plats i Sverige-kampen och i lördags, under Framtidsforum i Piteå, mottog representanter från föreningen ett ärofyllt diplom och grattiskramar från Riksteaters vd Magnus Aspegren.

I dag är vi närmare 40 000 medlemmar i Riksteatern men för att bli en ännu starkare rörelse behöver vi bli fler. Vi vet att det finns många scenkonstintresserade där ute. Många som känner till vår verksamhet men som inte har gjort slag i saken och blivit medlemmar.
Värvningstävlingen har gått ut på att premiera de tre föreningar som genom medlemsvärvning har haft den procentuellt sett största ökningen under en tremånadersperiod. Bodens Riksteaterförening knep 2.a platsen i värvningstävlingen.

– Bodens Riksteaterförening är ett föredöme för oss alla och genom sitt fantastiska arbete ger dom oss andra scenkonstspridare i länet inspiration, kraft och får oss alla att känna oss som vinnare! Heja Boden! Heja Norrbotten!

Riksteaterweekend på Bodensia 16-17 april

Välkommen på Riksteaterweekend och årsmöte på Bodensia 16-17 april

Anmäl samtliga från er förening HÄR

Program
Lördag 16 april
12:00   LUNCH Hotell Bodensia
13:00   Träff med Norrbottensteaterns nya chef, Elisabeth Lax
14:00   Årsmöte inkl utdelning av Årets Assar
15:00             Monica Lindgren ”Lyckligare nu”
– en Arrangera Genom Samverkan-föreställning
16:00   Information om Riksteaterns och Riksteatern Norrbottens verksamhet
17:00   Middag Hotell Bodensia (Huvudrätt och efterrätt)
19:00   En druva i solen, Riksteatern. 100kr per person.
 
Söndag 17 april
9-12              Workshopalternativ1: Våga arrangera dans! – Julia Sundberg, Riksteaterns verksamhetsutvecklare dans (20 platser)
Workshopalternativ 2: Hur maximerar vi vår närvaro på nätet? Hur hänger TF-Tickster-Norrbottenonline och Facebooksidan ihop?
Åsa Lundmark, Riksteatern Norrbotten (20 platser)
12:00   LUNCH
13:00             Digital visning av ”La Bohémé”. Samarbete med Folkets hus, ett led i Riksteatern Norrbotten och FHP:s arbete att öka antalet digitala visningarna i länet.
15:00             Tack för denna gång!
Tack till vår finansiär RIKSTEATERN samt Folkets hus och Parker Norr- och Västerbotten

Riksteaterweekend på Norrbottensteatern för Norr- och Västerbotten

tolvan 2TolvanVälkommen till Norrbottensteatern 21-22 november!

Vi upprepar succén från i fjol där över 50 personer träffades från 25 föreningar i Norr- och Västerbotten. I år bjuder vi på flera föreställningar, utbildningar och tillfälle till mingel och snack. Klicka in och läs mer om programmet: HÄR

Anmälan senast 1 november. Det är budgeterat för 50 personer och först till kvarn gäller. Ni kan anmäla hur många ni vill från varje förening, men de fyra första namnen är era förstahands val. Övriga får komma i mån av plats (meddelas efter 1 november)
Vi vill tacka Riksteatern som så generöst sponsrar denna träff tillsammans med Norrbottensteatern och Giron Sámi Teáhter som spelar sin föreställning Reaktor gratis för oss.

Vi som arrangerar är Riksteatern Norrbotten och Riksteatern Västerbotten. Vi bjuder våra medlemsföreningar på reseersättning för samåkning i bil.