Författare: Åsa Lundmark

ÄLSKAD TRADITION LOCKAR TUSENTALS AV BARN

LULE STASS – Barn -och Ungas egna teater i Norrbotten

LULE STASS inför sin första repetition i Stadsparken innan ”lucköppningen” 1.a december. Ensamblen fr.v – Sara Pietikäinen, (Anna Björk på Riksteatern Norrbotten), Nettan Öhrvall, Gustav Ekman Mellbin, Hampus Anveden, Jonna Valikainen & Per Sundberg

Ett av LULE STASS mest kända och älskade projekt är Julkalendern i Stadsparken i Luleå. Idag startade repetitionerna på plats i Stadsparken.  Varje år når de ca 9000 barn med familjer. Föreställningen har blivit en tradition och årligen kommer mängder av barn i alla åldrar, både lulebor och tillresta, föräldrar och andra vuxna, till Stadsparken för att njuta av årets föreställning. I Tomteskogen bor Tomtefamiljen och de hälsar alla hjärtligt välkomna till föreställning 1-24 december varje år.

Och LULE STASS är så mycket mycket mer. Ett Norrbottniskt turnerande teatersällskap med en repertoar som erbjuder högkvalitativa föreställningar, utbildningar, kurser, skapande skola & sjukhus clowner för Barn -och Unga.  Mycket spännande ligger framför oss inför 2018 – gå in på LULE STASS hemsida och se till att just din kommuns Barn -och Unga får ta del av deras fantastiska utbud . LULE STASS gör en stolt att vara Norrbottning & Främjare av Scenkonst för Barn -och Unga. http://lulestassteater.se/

RIKSTEATERN NORRBOTTEN ÄR DELAKTIG I REGIONAL UTVECKLING

Riksteatern Norrbotten är delaktig i att utveckla en regional agenda för Kulturella och kreativa näringar i Norrbotten 2018-2021.

Bra dag kring utvecklingen i Norrbotten med hjälp av kulturella och kreativa näringar (KKN).  Dagen var också startskott för Region Norrbottens nya återkommande insatser som Creative Talks/dialogmöten med ett på våren och ett på hösten. Och så blir det utlysningar för piloter och projekt från första kvartalet 2018 samt förbättrade möjligheter kring företagsstöd och investeringar riktade mot KKN. Och så lyftes det fram konkreta möjligheter till crossoverprojekt och kompetensutveckling och en himla massa mer. https://www.norrbotten.se/sv/Utveckling-och-tillvaxt/Regional-utveckling-och-framtid/Ett-dynamiskt-naringsliv/Kulturella-och-kreativa-naringar/

– I de Kulturella och Kreativa näringarna är SCENKONSTEN en av de tunga kultur-leverantörerna i Norrbotten. Att RIKSTEATERN NORRBOTTEN är en viktig samspelspartner i den utvecklingen och regionala satsningen tillsammans med andra branschföreträdare, företagare och främjaraktörer ÄR VIKTIGT.

BODENS RIKSTEATERFÖRENING NATIONELLT PRISAD

I lördags uppvaktades delar av Bodens Riksteaterförening av Riksteaterchef Magnus Aspengren. fr.v: Eva Stenberg, Annica Johansson, Linnéa Byberg, Lotta Styvén

PANG! Den 1 augusti gick startskottet för Riksteaterns värvningstävling och vi säger STORT GRATTIS till Bodens Riksteaterförening som ökat sitt medlemsantal med hela 53,9%!! Det blev en hedrande 2.a plats i Sverige-kampen och i lördags, under Framtidsforum i Piteå, mottog representanter från föreningen ett ärofyllt diplom och grattiskramar från Riksteaters vd Magnus Aspegren.

I dag är vi närmare 40 000 medlemmar i Riksteatern men för att bli en ännu starkare rörelse behöver vi bli fler. Vi vet att det finns många scenkonstintresserade där ute. Många som känner till vår verksamhet men som inte har gjort slag i saken och blivit medlemmar.
Värvningstävlingen har gått ut på att premiera de tre föreningar som genom medlemsvärvning har haft den procentuellt sett största ökningen under en tremånadersperiod. Bodens Riksteaterförening knep 2.a platsen i värvningstävlingen.

– Bodens Riksteaterförening är ett föredöme för oss alla och genom sitt fantastiska arbete ger dom oss andra scenkonstspridare i länet inspiration, kraft och får oss alla att känna oss som vinnare! Heja Boden! Heja Norrbotten!

DET ÄR NOLLTOLERANS SOM GÄLLER

På Riksteatern har vi nolltolerans mot alla typer av trakasserier. Vi arbetar aktivt för att motverka att sådant sker på vår arbetsplats. Detta genom vår jämlikhetsstrategi och de handlingsplaner för hur vi kan arbeta motverkande och agera när trakasserier sker.

Oavsett om vi arbetar nationellt, regionalt eller lokalt, ska vi ta ansvar för att det som beskrivs inte förekommer inom vår organisation.

Vi har regionalt och lokalt tagit tag i frågan om bemötande och trakasserier. Vi ska aktivt lyfta upp dessa frågor och prata om dem, så att den tystnadskultur som råder får ett slut.

Framtidsforum och föreningsträff Norrbotten-Västerbotten

Två år in i kongressperioden hålls det under hösten, över hela landet, ett antal Framtidsforum för Riksteaterrörelsen. Syftet är att titta på var vi befinner oss kring kongressbesluten som togs på vår förra kongress 2015, men också att titta framåt.

För Norra Sverige hålls två träffar, i Östersund 11/11 samt i Piteå 18/11 – du väljer vilken träff du vill delta i.
Efter Framtidsforum som hålls under lördagen genomförs på bägge orterna en gemensam kvällsaktivitet, samt en påföljande fördjupningssöndag med inriktning utbudsplanering och arrangörssamverkan. OBS! Till aktiviteterna efter Framtidsforumet krävs separat anmälan som går direkt till din länskonsulent. Läs mer!

Bläck eller blod – kvällsföreställning i samarbete med Piteå Riksteaterförening efter Framtidsforum d 18 november. (Konferenspris 150 kr)

Linnéa Byberg nominerad till NSD:s kulturpris 2017

”Eldsjäl inom Bodens Riksteaterförening som arbetar ideellt med att ta emot Riksteatern, arrangera och marknadsföra olika föreställningar, exempelvis lördagens pjäs ”Dimensioner” på Sagateatern. En kärleksberättelse med kvantfysiska undertoner.

– Jag känner mig jätteärad, säger Linnéa Byberg som även förärats med Bodens kulturstipendium för sitt arbete och engagemang.

– Vi behöver scenkonst för att kunna andas, säger hon och tycker att det i sin förlängning är viktigt för demokratin att folket får tillgång till god kultur.”

Linnéa Byberg nominead till NSD’s kulutrpris 2017

NY TEATERKONSULENT PÅ PLATS


Anna Björk blir ny teaterkonsulent för Riksteatern Norrbotten efter Åsa Lundmark och tillträdde den 16.e okt. Björk har senaste 14 åren jobbat som filmproducent i eget bolag med Nordkalotten som sitt huvudsakliga arbetsfält. Så sent som i oktober avslutade hon sitt arbete med inspelningen av TV-serien ”Jägarna” i Älvsbyn Kommun.

– Jag är otroligt glad över förtroendet att driva vidare och utveckla Åsas och styrelsens fantastiskt fina arbete. Gränsöverskridande arbete har alltid legat mig varmt om hjärtat, geografiskt och innehållsmässigt och jag tänker ge järnet för synliggörandet av scenkonsten som prioriterar samarbetet mellan genrer, kommun och länsgränser. Riksteatern Norrbotten har bra och klara mål för sin verksamhet. Jag vill i mitt uppdrag bidra med införsel av nya samarbeten i nya sammanhang för att uppnå de utstakade målen.

 

 

Riksteaterweekend på Bodensia 16-17 april

Välkommen på Riksteaterweekend och årsmöte på Bodensia 16-17 april

Anmäl samtliga från er förening HÄR

Program
Lördag 16 april
12:00   LUNCH Hotell Bodensia
13:00   Träff med Norrbottensteaterns nya chef, Elisabeth Lax
14:00   Årsmöte inkl utdelning av Årets Assar
15:00             Monica Lindgren ”Lyckligare nu”
– en Arrangera Genom Samverkan-föreställning
16:00   Information om Riksteaterns och Riksteatern Norrbottens verksamhet
17:00   Middag Hotell Bodensia (Huvudrätt och efterrätt)
19:00   En druva i solen, Riksteatern. 100kr per person.
 
Söndag 17 april
9-12              Workshopalternativ1: Våga arrangera dans! – Julia Sundberg, Riksteaterns verksamhetsutvecklare dans (20 platser)
Workshopalternativ 2: Hur maximerar vi vår närvaro på nätet? Hur hänger TF-Tickster-Norrbottenonline och Facebooksidan ihop?
Åsa Lundmark, Riksteatern Norrbotten (20 platser)
12:00   LUNCH
13:00             Digital visning av ”La Bohémé”. Samarbete med Folkets hus, ett led i Riksteatern Norrbotten och FHP:s arbete att öka antalet digitala visningarna i länet.
15:00             Tack för denna gång!
Tack till vår finansiär RIKSTEATERN samt Folkets hus och Parker Norr- och Västerbotten

Riksteaterweekend på Norrbottensteatern för Norr- och Västerbotten

tolvan 2TolvanVälkommen till Norrbottensteatern 21-22 november!

Vi upprepar succén från i fjol där över 50 personer träffades från 25 föreningar i Norr- och Västerbotten. I år bjuder vi på flera föreställningar, utbildningar och tillfälle till mingel och snack. Klicka in och läs mer om programmet: HÄR

Anmälan senast 1 november. Det är budgeterat för 50 personer och först till kvarn gäller. Ni kan anmäla hur många ni vill från varje förening, men de fyra första namnen är era förstahands val. Övriga får komma i mån av plats (meddelas efter 1 november)
Vi vill tacka Riksteatern som så generöst sponsrar denna träff tillsammans med Norrbottensteatern och Giron Sámi Teáhter som spelar sin föreställning Reaktor gratis för oss.

Vi som arrangerar är Riksteatern Norrbotten och Riksteatern Västerbotten. Vi bjuder våra medlemsföreningar på reseersättning för samåkning i bil.

Delta i Run for your life när loppet går genom Norrbotten

run for your life

9 november – 11 november kommer denna klimataktion i kulturens förtecken att starta och passera sex kommuner i Norrbotten. Run for your life är ett stafettlopp som initierats av Riksteatern genom norra Europa för att uppmana till klimaträttvisa och en hållbar framtid. Ensam kan du inte springa till Paris, däremot kan vi göra det tillsammans – enbart i Sverige kommer 1000 deltagare att få möjlighet att springa.

Loppet startar 9 november i Kiruna och slutar 30 november i Paris på klimatkonferensen COP21. Allt direktsänds och varje deltagare kommer att berätta sin egen historia och sina personliga skäl till varför de har valt att springa. Vi hoppas också att loppet ska inspirera till kulturarrangemang längs med färdrutten som i Norrbotten går via kommunerna Kiruna, Gällivare, Jokkmokk, Boden, Luleå och Piteå.

I Norrbotten söker vi de som vill springa någon sträcka och de som kan arrangera något längst färdvägen – en jojk i Pilijärvi, en performance i Porjus, konstutställning i Svartlå, en kontaktimprovisation i Gammelstan, ett flöjtstycke i Norrfjärden eller något annat.

Läs mer, anmäl intresse för arrangemang, att delta för att springa eller varför inte både och…

 www.runforyourlife.nu

Karta